Читај ми!

Шапчанке на Научној олимпијади у Аргентини

Улагање у младе и њихово образовање и у 2015. години биће један од приоритета града Шапца. Локална самоуправа финансирала је пут у Аргентину на Научну олимпијаду за две петнаестгодишње шапчанке, које су на престижном такмичењу на најлепши начин представиле нашу земљу.

Милица Божанић, ученица београдске Математичке гимназије из Аргентине је донела бронзану медаљу и најлепше успомене. Дружила се са младима из целог света, у децембру први пут уживала у летњим температурама и доказала себи да се труд и рад увек исплате.

"Са сваким нивоом такмичења све више уложеног времена, за општинско и окружно 2-3 сата, за републичко шест, за српску физичку олимпијаду и за изборно по 10-12 сати дневно уз редовне часове", каже Милица Божанић, ученица математичке гимназије.

Прву награду из математике, Милица је освојила у трећем разреду Основне школе. У својој соби има дипломе из већине школских предмета. Сваку теорију лако савлада, али на научној Олимпијади, највише бодова доносили су експерименти, са којима се Шапчанке, за разлику од већине учесника из других земаља, нису често сусретале.

"Успех је огроман, с обзиром да су само једном биле у лабораторији хемијској у Вишој технолошкој школи, диван је осећај имати тако успешно дете", каже Весна Божанић, Милицина мајка.

За Научну олимпијаду, шест нивоа такмичења и велики део средњошколског градива из физике, хемије и биологије, успешно је савладала и Кристина Станковић, ученица шабачке Гимназије. До бронзане медаље у Аргентини њу су делила само три бода.

"Веома волим природне науке, посебно физику, она је моја љубав, волим је зато што могу да откривам око себе ствари, да боље разумем појаве и објасним онима који то не могу да виде", каже Кристина Станковић, ученица шабачке гимназије.

За учеснице престижног светског такмичења за младе, градоначелник Шапца организовао је пријем у Дуњића кући.

"Са жељом да све оно што се односи на науку, али и на језике, информатику и све друге значајне дисциплине промовишемо код младих, да на њих утичемо да се баве науком", каже Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.

Део зимског распуста Милица Божанић и Кристина Станковић провешће у истраживачкој станици Петница. Многи млади Шапчани ове зиме, дружиће се и учити у математичком и филолошком кампу који за њих бесплатно организује град.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи