Читај ми!

Посао за кориснике социјалне помоћи

Од 7.600 Лесковчана који живе од социјалне новчане помоћи, чак 4.600 су радно способни. Прва ангажовања тих људи, у складу са уредбом Владе, почеће првих дана Нове године. Протокол о сарадњи лесковачки Центар за социјални рад потписао је са десетак јавних предузећа, а позив је упућен и приватним компанијама.

Четрдесетпетогодишња Сузана Златановић стални посао никада није имала. Ова самохрана мајка принуђена је да живи од социјалне помоћи. Брине о ћерки која је потпуно слепа, а ни син не успева да дође до посла.

Обоје спремно чекају позив Центра за социјални рад у Лесковцу на радно ангажовање.

"И ја и син смо спремни да радимо, деца треба да нам раде кад ће ако неће сада када су млади и пуни снаге, још кад би и посла било за стално могла би да се посветим потпуно свој ћерки", каже Сузана Златановић.

Први корисници биће ангажовани одмах након предстојећих празника. Уговори са десетак  колектива су потписани. Највише позива стићи ће из Комуналца где је велика потреба за неквалификованим лицима којих је међу корисницима социјалне помоћи и највише.

"Ми ћемо им понудити послове на одржавању хигијене, зелених површина, рад у прихватилишту за псе", каже директор ЈКП "Комуналац" Драган Миленковић.

"Код нас је у току преузимање грађе из предузеца у стечају. То је велики физички посао за који нам недостају радници. Овако ћемо моћи да повучемо наше квалификоване раднике који ће наставити свој посао", каже директор Историјског архива Марија Лазаревић.

За неке кориснике ово је шанса да се доказу као добри радници. Ко зна верују можда је то пут до сталног радног места и нешто лакшег живота.

"Посао не бирам, кад би посла бар било сваки дан овако морамо од 13.000 динара да живимо супруга, деца, отац, сестра", каже Предраг Денић.

"Шта нам се понуди то ћемо радити, нема бирања и размишљања", каже Далибор Барјамовић.

Од новчане социјалне помоћи у Лесковцу живи 7.600 људи, више од 60 одсто су радно способни. Зато забрињава што је број до сада датих сагласности Центру корисника социјалне помоћи за радно ангажовање свега неколико стотина.

"У јануару нас очекују обнављање захтева за добијање социјалне помоћи па очекујем да ће уз те захтеве стићи и сагласности за радно ангажовање овако и сами смо изненађени малим бројем сагласности", каже директор Центра за социјални рад Лесковац Бобан Илић.

У сваком случају Нова година доноси новине, а у њу ће социјално најугроженији грађани Лесковца ући са новогодишњим поклоном града од 5.000 динара.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи