Читај ми!

Изградњом мостова решили проблеме

Општина Куршумлија и Министарство одбране изградили су два моста, преко Топлице и Проломске реке. Тако су решили вишедеценијске проблеме мештана планинских села, који су до сада, када набујају реке, месецима били одсечени од света. Локална самоуправа изградила је носеће стубове и путеве, а инжењеријска јединица Војске из Прокупља монтирала је гвоздене мостове.

Из Бабица, села подно Копаоника, стотинак горштака, Топлицу су до сада могли да пређу само преко импровизованих дрвених пешачких мостова, које су сами правили.

Када река набуја и однесе прелазе, месецима су остајали одсечени, што је, према речима мештана, многе људе и отерало одавде.

"Многи су отишли, јер више нису могли. Дођу велике поплаве, воде, онда не можеш да пређеш реку", каже председник Месне Заједнице Бабица Момир Минић.

"Пре неколико година долази пацијент, мало старији, из Бабице и не може да пређе. У том моменту се појавила матица, која је имала два метра и више. Стигла је и хитна помоћ из Куршумлије, али није могла да помогне. Тај се човек вратио и умро је после два сата у планини", каже Вукоман Милосављевић, село Трећак.

Нови мост од бетона и гвожђа на Топлици користиће становници још неколико околних села, који, иако углавном живе од пољопривреде, месецима нису могли до својих њива, с друге стране реке.

"У време бербе, кад надође Топлица, ми смо одсечени, не можемо ништа да уберемо, каже Марко Митровић, село Трећак.

Општина Куршумлија, са седам милиона динара,  финансирала је изградњу носача и приступних путева, али ни овога пута, према речима надлежних, због недостатка новца, мост не би могла комплетно да заврши. Проблем је решен захваљујући разумевању Министарства одбране, које је поклонило металну конструкцију.

"То је заиста од непроцењиве вредности за те мештане, који су по двадесет, двадесет пет километара ишли около када се река повећа, а ради се о реци Топлици која и иначе није тако мала", каже Радољуб Видић, председник општине Куршумлија.

"Мост је дужине 21 метар и у сарадњи са општином Куршумлија ми смо то поставили и успешно реализовали задатак", каже мајор Борко Бућковић, Војска Србије.

Министарство одбране је општини Куршумлија помогло и у изградњи моста ка селу Механе, на Проломској реци, где такође, осим дрвеног пешачког прелаза, он никада није постојао.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи