Читај ми!

Врање без загађења ваздуха

Током зимске сезоне, Врање је на десетом месту од 30 градова и општина у Србији по загађености ваздуха, подаци су Метеоролошке станице. Прошле сезоне било је 38 дана са повећаном концентрацијом чађи и оксида. Од почетка грејне сезоне, мерни инструменти Завода за јавно здравље нису забележили загађење у граду.

Дању је ваздух чист, јер ветар растера дим и маглу. Увече, али само када је време тихо, над градом се надвије смог. Највише га има у центру и доњем делу града.

"Није толико загађен ваздух као у другим градовима. Овде је планински крај често дува ветар, па нема загађења", кажу грађани.

Концентрацију чађи и азотних оксида Завод за јавно здравље контролише на два места у граду. Прошле сезоне, грађани су 38 пута били изложени чађи и њеном штетном дејству.

"Очекујемо да ће бити дана са повећаном концентрацијом нарочито чађи. Све ће то зависити од температуре, што је нижа температура, већи атмосферски притисак, већа влажност ваздуха, очекујемо и веће загађење", каже др Невенка Станојковић, специјалиста хигијене ЗЗЈЗ у Врању.

"Када имамо струјања ваздуха изузетно мала, односно време је тихо са слабим ветром то доводи до појаве магле и она у комбинацији са честицама које се избацују у ваздух не могу да оду нема струјања и оне се стационирају ту", каже Драгиша Станковић, шеф Метеоролошке станице у Врању.

Највећи загађивачи ваздуха су котларнице и домаћинства која се греју на дрва, као и издувни гасови моторних возила. Град има неколико алтернатива за смањење загађења, али не и довољно средстава за реализацију.

"Једна од алтернатива би била топла вода из Врањске бање која би могла да се користи за грејање чиме би се смањила емисија штетних гасова. Ми се надамо да ће заживети и пројекат јужни ток у коме би могао да се гасификује и југ Србије", каже Драгољуб Стевановић, заменик градоначелника.

Сваки загађивач неповољно утиче на здравље људи, нарочито на срчане болеснике и асматичаре.

"Чађ и смог делују иритантно на дисајне путеве нарочито код оболелих од астме. За разлику од алергена, чађ, дим и прашина делују и на здраве и на болесне", каже др Владан Стојилковић, пнеумофтизиолог у АТД диспанзеру.

С обзиром да је Врање смештено у котлини нема три везана дана без ветра, а самим тим нема ни честог загађења ваздуха.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи