Читај ми!

Шабац и српска победа на Церу

У шабачком Народном музеју, отворена је изложба "Шабац и српска победа на Церу 1914". Аутори су историчари и кустоси те установе, а први пут за поставку је ангажован и дизајнер. Изложба чији је покровитељ Министарство културе и информисања обухвата четири целине, град пре рата, битку, велико страдање и време славе "српског вердена".

"Вест о атентату у Сарајеву, зауставила је већ у подне све видовданске свечаности у Шапцу. Граница је била надомак руке вароши која је волела напредак" и како је књижевник и преводилац Станислав Винавер записао "града песме и широког гостопримства и гордости".

"Ту се налази војничка плочица Станислава Винавера, зашто је то важно, зато што је он био неко ко је припадао 1.300 каплара", каже Бранислав Станковић, аутор изложбе.

Добош којим су у Шапцу објављиване све мобилизације и важне вести, остављен је и заборављен после рата. Ову трубу, носио је Павле Мутавџић, наредник штаба и пре више од пола века, поклонио је Музеју. Своју причу има и свака сабља и пушка са Цера.

"Наоружање није ишло у прилог српској војсци, али је зато она имала врло јак борбен дух, морал и имала је идеју за ослобођење", каже Светланка Милутиновић, аутор изложбе.

О моралу српског војника, сведочи и овај пешкир.

Милета Милутиновић из околине Свилајнца, на Церу је био рањен у обе ноге. Ушао је у једну кућу, узео пешкир, превио ране и носио га са собом током целог рата. Шездесет година касније, дошао је поново на Текериш и вратио га.

"Изложба сведочи и о првој савезничкој победи, али и о првим злочинима непријатеља у Европи. Они су документовани и бројке су стравичне", каже проф. др Момчило Павловић, директор Института за савремену историју.

Пригушено светло, нагореле иконе, свеће  и мирис тамјана, у једној од сала Народног музеја, само наговештавају догађаје из цркве у августу 1914. године.

"Многи су страдали код цркве, а многи су отишли преко Саве у заробљеништво у логоре, одакле се више никада нису вратили", каже Миодраг Гајић, аутор изложбе.

За херојски отпор и страдања Шабац је добио три ордена. У Великом рату остао је без половине становника. Само у току дванаестодневне окупације, живот је изгубило око 3.000 људи.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 29

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи