Читај ми!

Јубилеј вртића у Кикинди

Кикиндска Предшколска установа "Драгољуб Удички" прославила је 60 година постојања и 123 године предшколства у општини.

Прво забавиште у Кикинди отворено је 1. маја 1891. године. Временом се број вртића у граду и околним селима повећавао.

Шездесетих година прошлог века сви вртићи су интегрисани у јединствену установу, а предшколство је дефинисано као први ступањ васпитно-образовног система.

Хилда Бански, васпитачица у пензији и дугогодишњи руководилац предшколске установе, памти да су још пре тридесетак година имали хор и оркестар, добро се радило на ликовном плану и саобраћајном васпитању, односно, како каже, успешан је био васпитно-образовни рад у целини.

Књижевник и новинар Раша Попов се сећа специфичних васпитних мера у мокринском забавишту.

"Морао си да пружиш длан на који ти је васпитачица прутићем, који смо звали морсковача, ударала пацке од којих би поцрвенеле руке", сликовито описује Раша.

Данас Предшколску установу "Драгољуб Удички" у Кикинди чини осамнаест вртића, од којих је пола у селима. О малишанима брине 210 запослених.

Главна васпитачица вртића "Плави чуперак" Анета Здравковић каже да деца имају на располагању едукативна средства и све оно што је потребно за њихов правилан раст и развој.

Малој Иви се допада што у вртићу има другаре, док њен другар Михаило највише воли да се игра коцкама.

Милош Пејаков, директор ПУ "Драгољуб Удички", каже да не воли да се хвали, али мора.

"Сви причају о фантастичним условима у нашим вртићима, а све то је тако захваљујући мојим сарадницима, васпитачима и свим запосленим који увек пружају радни максимум", објашњава Пејаков.

Прослава јубилеја ПУ "Драгољуб Удички" обележена је представљањем монографије о предшколству у општини Кикинда и изложбом најстаријих фотографија вртића, васпитача и деце, док је у Народном позоришту одржана свечана приредба. Деца су као награду добила нове справе за играње урађене по стандардима Европске уније.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745
                                                                        

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи