Читај ми!

Нови почетак

Дом "Срце" у Јабуци код Панчева почео је реализацију пројекта "Повећање капацитета за самосталан живот у заједници" који финансирају Европска унија са 153.000 евра и покрајинска Влада са 23.000 евра. За месец дана изградиће се две нове куће у којима ће 12 штићеника започети нов живот.

Да би своје штићенике што боље припремили за један нови почетак у Дому "Срце" у Јабуци спроводи се свакодневна обука "Кућа на пола пута", где дванаесторо посебно одабраних корисника Дома учи на који начин да брину о себи, како да организују своје време и како да планирају свој буџет.

Мирјана Купрешки и Владан Васић су нас уверили да су способни за један нови почетак и, како кажу, веома су срећни што узимају живот у своје руке.

У новим кућама дванаесторо штићеника Дома биће подељено у четири групе и они ће за месец дана почети свој нови живот у заједници. Имаће подршку стручњака који ће им, како каже Вања Репац, менаџер тог пројекта, помоћи да се што пре осамостале.

"Ово им даје одређену одговорност и обавезу да покушају да преузму бригу о свом животу и да воде рачуна о свакодневним пословима.Тренутно уче да кувају, што у Дому нису радили, мораће сами да брину о хигијени куће, да иду у продавницу и да сами осмишљавају на који начин ће провести дан.Наравно ми смо ту да их усмеравамо и контролишемо", каже Вања Репац.

Овај процес осамостаљивања штићеника је само наставак већ започетог  пројекта "Становање уз подршку" где је Дом "Срце" већ сместио 13 корисника у две куће у Јабуци, а седморо је збринуто у једном стану у Новом Саду.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи