Читај ми!

Затворена шабачка депонија

После четврт века Шапчани су коначно дочекали затварање чувене депоније "Дудара" која се налази на свега неколико стотина метара од центра града, реке Саве и купалишта Стари град. Убудуће, сав отпад ће се одвозити на регоиналну депонију Срем-Мачва у селу Јарак, чија изградња је већим делом финансирана средствима Европске Уније.

Последњи камион смећа изручен је на шабачку депонију удаљену свега неколико стотина метара од центра града. Дуже од две деценије овде се свакодневно одлагало на тоне разног отпада.

Осим ружне слике, грађани се највише жале на непријатан мирис.

"Катастрофа стварно, шире се мириси, ја у Кленку живим, чак и до Кленка дође. Лети не може да се живи колико то смрди, плус ту је и река Сава на коју смо навикли да изађемо лети. Ово је диван епилог по град, а ја се унапред радујем неком лепо зеленом кутку где бих могао извести децу'', кажу Шапчани.

На неким местима, висина лагерованог смећа достиже више од десет метара.  Први корак у уређењу простора и санацији депоније је прекривање дебљим слојем земље.

"То је велика ствар, и подразумева велике активности, говоримо о око 50 хиљада кубика земље, да поједноставимо око пет хиљада камиона који треба сваког дана овде да дођу и да ту земљу истресу и развуку", каже Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.

Уместо на градску депонију, отпад се сада у трасфер станици делимично селектује, пресује у  посебне контењере и одвози на регионалну депонију у Јарку.

"Камиони који долазе са терена који сакупљају смеће долазе на трансфер станицу, ту смеће изручују у кош, ту се налази преса стационарна, која тај отпад сабија у прес контењере, које касније специјални камион подиже и у свакој тури вози два контењера", каже Ненад Томић, заменик директора ЈКП Стари град.

У оквиру трансфер станице налази се и рециклажно двориште. Да би селекција отпада била потпуна, неопходна је изградња постројења за сепарацију.

"Након изградње постројења Вршиће се селекција тог мешаног отпада, рециклажне компоненте ће се раздвајати, и усмеравати ка даљем третману, а остатак ће се депоновати у депонију", каже директор регионалне депоније ''Срем - Мачва'' Срђан Кличковић.

Према неким проценама, на депонију у Срему отпад се може лагеровати наредних шест година, након чега је у плану њено проширење.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи