Читај ми!

Рекордaн принос кукуруза

Временски услови ове године били су идеални за развој кукуруза, који је посејан, на 27 хиљада хектара, у Јабланичком округу. Ратари у лесковачком крају очекују добар род, поједини чак и рекордне приносе.

Радован Јовић из Чекмина код Лесковца гаји кукуруз на петнаестак хектара. Прошле године са наводњавањем имао је четири ипо тоне кукуруза по хектару. Ове године тифоне није постављао, уштедео је 120 хиљада динара, а очекује,  каже, рекордан род.

"Ја ово до сада нисам доживео. Никада ми није била јефтинија производња, а велики приноси. Очекујем принос од 10 до 12 па чак и више тона по хектару", каже Радован.

На другом крају града у селу Доња Јајина иста слика. Рани и средње рани хибриди из групе ФАО 500 и 600 добро су понели. Небојша примењује све агротехничке мере, али није у оних пет одсто ратара који наводњавају кукуруз. Обилне и честе кише биле су као дар са неба за ову културу.

"И температура је била јако повољна тако да ја ове године верујем да ћу имати више од шест тона кукуруза по хектару", каже Небојша Петровић, ратар из Доње Јајине.

Прошле године просечан принос по хектару био је две тоне, а ове године очекује се два и по пута већи принос.

Сетва је каснила, на неким местима било је и пресејавања, али 550 литара кише по квадратном метру, колико је пало од априла до сада скоро четвроструко више у односу на просек у последњих пет година, утицало је да кукуруз одлично напредује. Тропске температуре ових дана неће му шкодити, кажу стручњаци.

"У дубљим слојевима земље има довољно влаге, а кукуруиз је биљка која врло економично користи влагу и има јак и дубок коренов систем тако да ове високе температуре неће пореметити и негативно утицати на принос кукуруза", каже Јелена Стојиљковић, Пољопривредна стручна служба.

Берба кукуруза који се простире на 27 хиљада хекатра у Јабланичком округу почиње крајем септембра. Амбари ће бити пуни само још и да откупна цена буде добра. Реално би било, кажу ратари, да се плаћа 15 динара по килограму.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи