Читај ми!

Хидроцентрала права туристичка атракција

Хидроцентрала "Света Петка" у Островици у Сићевачкој клисури, трећа по старости у Србији, однедавно је отворена за посетиоце који могу да, захваљујући Туристичкој организацији Ниша, виде како изгледа опрема која више од једног века без престанка производи струју. Хидроцентрала је и даље важан део енергетског система југа Србије, али и историје Ниша и околине.

Остало је записано да је београдска штампа те 1908. године објавила вест да ће Ниш, 15 година после главног град, добити  електрику.

Тако је неколико година после оних на Ђетињи и Вучјанки, изграђена и хидроцентрала на Нишави којом је засијало прво електрично осветљење у Нишу.

"У тренутку пуштања прорадила су два агрегата и тада је по снази била најјача у Србији и у то време када је спроведена струја до града, тамо је прорадило 3.000 светиљки", каже Живојин Алексић, шеф службе у малим електранама Југоситок Ниш.

Струја је стизала из Сићева у Ниш далеководом дугим 25 километара. О  постројењу које непрекидно ради 24 сата 365 дана у години, брину Стојановићи, најпре деда, отац, а сада и син Слободан, који овде ради 40 година.

"Па деда ми је причао да је у то време када је он радио било изузетно тешко, уопште нису ишли кући, све време су били овде у електрани", каже Слободан Стојановић, водећи машиниста у ХЕ "Света Петка".

Ова ХЕ у Островици у Сићевачкој клисури биће права туристичка атракција јер ће сви који је посете моћи да виде како функционишу ови генератори који нису ремонтованои од 1908. године.

"Електрана ме је фасцинирала када сам видео да су само једном мењали радна кола турбина и када сам видео да им је само један електроинструмент страдао за 106 година", каже Радомир Поповић, туриста из Београда.

"И данас је ово понос и оно што наши људи треба да виде што је настало само 12 година после Нијагаре", каже директор Југоситока Ниш Дарко Булатовић.

А у захвалност за струју која је дошла до Ниша, тадашња општина Сићево 1908. године Николу Теслу прогласила је почасним грађанином.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи