Вицешампион у промоцији инвестиција

Општину Стара Пазова Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) прогласила је за вицешампиона у промоцији инвестиција у Србији. Индустријска зона те општине обухвата 1.500 хектара инфраструктурно опремљеног земљишта где су изграђена постројења најуспешнијих светских компанија.

У четири индустријске зоне у Старој Пазови, тренутно је седам градилишта. До краја године, најављено је још неколико инвеститора, што обезбеђује посао за две хиљаде људи. Привредници кажу да их овде привлачи добар географски положај, али и одлична садања са општинском администрацијом.

Према речима Дејана Јеремића, из Делта Холдинга, општинска администрација је веома ефикасно изашла у сусрет захтеву привредника и омогућила им да у рекордно кратком року добију све неопходне папире, укључујући и грађевинску дозволу.

Да искористи капацитете, локална самоуправа најпре је усвојила нови Просторни план. Зоне су подељене према намени, а због ефикасности тимова чији чланови говоре четири светска језика, документација са дозволама за градњу, овде тврде, добија се за 7 до 30 дана.

"Ми имамо канцеларију за локални економски развој и канцеларију за брзе одговоре", објашњава Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова. "Сваки инвеститор добије једну особу која је задужена искључиво за њега. Та особа се бави свим проблемима инвеститора, од потребних сагласности до употребне дозволе."

Надлежни додају да су у кратком року рашчистили и имовинскоправне доносе. Тако су инвеститорима обезбедили правну сигурност и решили вишедеценијске судске процесе, као што је уговор за Икеу.

"Правним лековима смо успели да решимо тај судски процес,тако да је Икеа коначно урадила конверзију и сада је власник целог комплекса који је био предвиђен уговором из давне 1981. године", каже Ксенија Савић, општински јавни правобранилац.

Успеха нема без тимског рада, кажу у Пазови. Организовали су и обуку по месним заједницама за стотину виљушкариста потребних белгијској компанији Делез за дистрибутивни центар на седам хектара - све уз помоћ локалног савета за запошљавање.

"Заједнички сагледавамо проблеме на територији општине", каже Јадранка Бубоња, саветница у НСЗ Стара Пазова. "На основу уочених проблема, ради се локални акциони план који предлаже спровођење активних мера за решавање тих проблема."

Зато је и стопа незапослености шест одсто, а успешне светске фирме овде пресељавају своја седишта.

У локалном парламенту, без обзира на политичке разлике, већина одлука доноси се једногласно. Једна од њих је и одлука о најнижој стопи пореза на имовину, како би привукли инвеститоре да граде у Старој Пазови.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи