Терапија метадоном се наставља

У Србији је пре осам година покренут пројекат за опијатске зависнике "Смањење штете" који подразумева метадонску терапију. Ових дана тај програм је завршен, због чега су корисници, иако терапију и даље добијајају, узнемирени.

Програм за опијатске зависнике "Смањење штете" који подразумева метадонску терапију примењивао се и у Лесковцу.

"Са четрнаест година сам пробао хероин. На метадону сам последњих 5-6 година и за то време нисам ни пришао хероину", каже један од корисника програма. "За мене је ово спас."

Сличних тридесетак прича може се у овом тренутку чути у Лесковцу. Јер толико је особа протеклих шест година било укључено у пројекат Министарства здравља и фонда Глобал, како би се смањила смртност међу зависницима, умањио ризик од ширења сиде и других инфекција и умањио криминалитет.

"То су пацијенти који су обухваћени програмом Смањење штете и особе које нажалост нису успеле ни на један други начин да апстинирају", објашњава др Татјана Јовановић, начелница службе психијатрије Опште болнице Лесковац. "Они су прошли све терапијске модалитете који су на располагању у третману опијатске зависности."

Стратешки циљ програма је постигнут јер, како сами тврде, метадон им омогућава колико-толико нормалан живот.

"Ово је био једини начин да се вратимо са улице, да неко ради, да нађе посао, да не мора да јури да купује хероин и чини кривична дела", прича један од учесника Програма. "Због тога сам раније одлежао у затвору десет година."

Међутим, пројекат је 30. јуна окончан, а међу кориснике се увукао немир. Шта после? Речено им је, кажу, да метадона има још само десетак дана, а дозе су све мање:

"Пет година сам примао 65 грама метадона, сада сам на 50, а сутра можда и мање."

Метадона још има, дистрибуира се преко Метадонског центра у примарној здравственој заштити на коју је читав програм пре извесног времена преусмерен са Опште болнице, а дозе су медицински индиковане и утвржене онако како протокол предвиђа, наглашава докторка Јовановић, што подразумева могућност смањења 5 грама за две седмице:

"Нема заиста разлога за бригу, јер се наш тим од првог дана завршетка програма ставио на располагање тиму Метадонског центра при примарној заштити. Већи део пацијената је већ преведен на нову терапијску технологију, јер се у међувремену на нашем тржишту појавио још један лек."

Сигурно је да без терапије нико неће остати. Они за које је метадон једини излаз добијаће га у строго контролисаним условима. Како ствари стоје, највероватније поново у Општој болници.

rts.leskovac@rts.rs

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи