Читај ми!

Малогранични прелаз на Кадибогазу

Сабор на Кадибогазу посетило је више хиљада гостију из Бугарске и Србије и највиши дипломатски представници двеју земаља. Централни догађај овогодишњег сабора био је почетак изградње малограничног прелаза између две братске општине Књажевца и Белоградчика.

На обронцима Старе планине, код Новог Корита у општини Књажевац, одржан је 14. међународни Сабор на Кадибогазу. Централни догађај био је почетак изградње малограничног прелаза који су означили председник Народне скупшине Републике Бугарске Михаил Миков и министар енергетике у Влади Србије Александар Антић.

Изградња приступног пута са бугарске стране, дужине 5 километара биће, како је рекао Михаил Миков, завршена за четири месеца, после чега ће две државе почети заједничке радове на успостављању граничних контролних пунктова, у складу са међудржавним споразумом.

Министар Антић је захвалио бугарским партнерима што су направили први конкретни корак у изградњи и најавио да ће и Србија, према плану, урадити проширење и обнову постојећег пута као неопходан предуслов за отварање граничног прелаза.

Идеја за отварање малограничног прелаза зачета је почетком деведесетих, а споразум о његовој изградњи две државе потписале су 2007. године. Надлежни сматрају да ће осим оживљавања насеља са обе стране границе прелаз посебно допринети и развоју туризма скраћивањем путовања до занимљивих дестинација у источној Србији и западној Бугарској.

Владан Радовановић, председник организационог одбора Сабора каже да су општине Књажевац и Белоградчик општине у којима се развија туризам, па су им нови пут и малогранични прелаз неопходни за бољу комуникацију. Тај пут је значајан не само за две општине већ и због тога што повезује коридоре 4 и 11 и скраћује пут из Румуније, према југу до Грчке.

Прекограничну манифестацију Сабор на Кадибогазу, основану 1925. а обновљену 2001. године, сваке године посети двадесетак хиљада људи. Очекује се да ће гранични прелаз бити отворен до следећег лета за петнаестогодишњицу Сабора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи