Читај ми!

Буђење Јустинијане Приме

Истраживања Царичиног града, који је "живео" само 80 година, трају више од века, а откривено је тек 60 одсто сегмената. Сада се први пут разговара о могућностима рехабилитације града из 11. века и његовом представљању широј јавности.

У подножју Радан планине, шест километара од Лебана, на 20 хектара простире се Царичин град, на којем истраживања трају више од једног века. Дуже него што је и сам град трајао. Па опет, за то време откривено је тек 60 одсто објеката сазиданих у 11. веку.

Не спава Јустинијана прима ни овог лета. Уз наше археологе, ту су и стручњаци из Немачке и Француске, како би заједно дошли до одговора на питање зашто је овај град "живео" само 80 година.

"Оно што смо на основу археолошког материјала до сада тумачили јесте да нема довољно импорта, да је град био доста затворен", објашњава руководилац пројекта проф. др Вујадин Иванишевић из београдског Археолошког инситута. "Најновија истраживања показују да су се јеле маслине, јужно воће, усољене рибе, тако да је очигледно постојала жива трговина. Овим истраживањима открили смо и нову слику града."

Прима Јустинијана била је један од највећих и најзначајнијих византијских градова у унутрашњости Балкана. Административни центар архиепископије са управним зградама, десетак цркава, трговима, мозаицима, водоводом, акумулационим језером.

И зато сви они који брину о овом изузетном споменику културе крај локалитета у Истраживачком центру Теодора говоре о пројектима, проблемима, обавезама. Први пут о могућностима рехабилитације Царичиног града.

"Археолошко налазиште Царичин град није презентован довољно, није истражен довољно", наглашава Елена Васић Петровић, в. д. директора Завода за заштиту споменика културе Ниш. "Имамо низ сегмената који буквално више деценија нису ни истраживани нити су било какви пројекти рађени. Такође знамо да у туристичком смислу није довољно експлоатисано, тако да желимо да у свим сегментима рехабилитујемо и сáмо налазиште и простор око њега."

Мала и сиромашна општина Лебане под својим окриљем има велико благо, али мора уложити много труда да ово место постане доступније, привлачније и посећеније.

"Ми желимо да Царичин град буде станица кластера који је организован заједно са Сијаринском бањом, Пролом бањом и Радан планином", објашњава Горан Јањић, председник Општине Лебане. "Оно што је извесно, школарци из нашег краја ће од нове школске године обавезно посећивати овај локалитет."

Позивница да се овде дође могла би да буде и презентација дигиталног мини-музеја Електронског факултета у Нишу.

rts.leskovac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи