Крајишки вишебој у Банату

У Банатском Великом Селу одржан је 5. Крајишки вишебој, манифестација обичаја српског народа родом и пореклом из Крајине. Наступиле су екипе из Лединаца, Пригревице, Ужица, Банатског Карађорђева, Кикинде, Нових Козараца, Банатског Великог Села и екипа НИС-Нафтагаса.

У сред Баната прави крајишки празнични амбијент. Окупили се домаћи Великоселци и они расути по свету, да покажу крајишки дух, витештво,традицију и саборност.

Марко Пилиповић, организатор манифестације, истиче да је њен циљ упознавање младих са спортовима којима су се разонодили њихови прадедови и да се старији подсете како је то било у њихово време. То је и начин, како је рекао, да се покаже  традиционална крајишка гостопримљивост.

Победничким скоком удаљ, 3,1 метар из места, 31-годишњи Бањалучанин Ратомир Баштић показао се као право појачање за екипу Лединаца.

"Тајна мог успеха је у мукотрпним тренинзима и дугогодишњем спортском искуству", објашњава Баштић.

Након тешке и неизвесне финалне борбе у обарању руке, Марко Тодић из Челарева неочекивано је савладао апсолутног првака државе Ивана Глиџића из Пригревице.

"Тежина је била на његовој страни, али ја сам млађи и мислим да је пресудила издржљивост", рекао је победник, видно исцрпљен.

Неизвесности је било и код бацања камена с рамена, у трци у џаку и по брвну, претезању штапа, пењању уз стожину, држању и ношењу џакова, надвлачењу конопа, а око борилишта осмеси, аплаузи, али и носталгија.

Времешни Перо Латиновић каже да му, када види ову младост и игре, одмах груну сузе: "Сетим се мог некадашњег Грмеча."

Манифестација је имала подршку локалне и шире заједнице. Светислав Вукмирица, народни посланик из Кикинде, наглашава да ће локална самоуправа и убудуће максимално подржати вишебој, док Миодраг Линта из Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије
 очекује да колонисти јачају везе са крајем из којег су родом или пореклом:

"Такође желим да ови људи у границама својих могућности помогну нашим земљацима који живе у Републици Српској, Федерацији БиХ и Хрватској."

Укупни победник Петог крајишког вишебоја у Банатском Великом Селу је екипа Џими комерца из Пригревице.

rts.kikinda@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи