Читај ми!

Велики рат, тема колоније у Накучанима

Црква у Накучанима, падине Цера и Спомен-костурница у Текеришу, мотиви су на већини слика уметника из Бугарске, Македоније и Србије, учесника 5. међународне ликовне колоније у Накучанима.

Прва позоришна представа у Србији - "Жертва Аврамова", рађена по старозаветном тексту - одиграна је у Накучанима захваљујући учитељу Игњату Васићу и његовим ђацима. У спомен на људе који су дали значајан допринос развоју и афирмацији Накучана, у овом селу код Шапца, у последњих пет година, одржава се Међународна ликовна колонија.

Овог лета, дванаесторо академских сликара из Бугарске, Македоније и наше земље, пренеће на платно своје виђење Великог рата.

"После Првог светског рата, остала је велика путош. На мојим сликама, приказала сам села која су нестала, празнину која је остала после свега", објашњава  Ива Јосифова, сликарка из Македоније.

Милица Алимпић Илић, сликарка из Накучана, ради портрет церског јунака: "На мом раду можете видети портрет Мите Поповића, који је био учесник Церске битке, а живео је недалеко од нашег села, у Синошевићу. Његов гроб се налази у дворишту цркве у Накучанима."

Предмете које многи људи бацају, остатке старе тканине и конца, картон, жицу, бугарски уметник Илијан Ненов, лепи на платно.

"Радим техником колажа", објашњава Ненов. "Приказао сам накучански пејзаж и планину Цер. На мом раду је и спомен-костурница у којој су сахрањени погинули војници."

Сви учесници, оставиће по две слике легату ликовне колоније у Накучанима. У овом селу, биће отворена и поставка њихових радова а до следећег сазива, биће организоване изложбе у Шапцу и Београду.

rts.sabac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи