Пилот-постројење за прераду пијаће воде

Представници Јавно-комуналног предузећа "6. октобар" у Кикинди су, уз сагласност локалне самоуправе, пустили у рад пилот постројење за прераду пијаће воде. Трошкове постројења, којим ће управљати аустријска фирма "Сетек", сносиће немачка КФW банка.

Кооперант на изради технологије за припрему воде за пиће у Кикинди је новосадски Природно-математички факултет. Проф. др Божо Далмација објашњава да су  овом приликом комбиновали њихово  пилот постројење са факултета и друго, које од раније постоји у Кикинди.

"Сматрамо да смо направили оптимални спој да би што пре добили резултате испитивања и са тим подацима започели пројектовање, а након тога градили фабрику и водовод", додаје Далмација.

После испитивања и прикупљања података прави се идејно решење, а на основу њега студија изводљивости.

"Онда се иде на израду главног извођачког пројекта, који је основа за расписивање међународног тендера за изградњу фабрике", каже Милан Караћ, директор ЈКП "6. октобар", додајући да би пилот испитивање и градња трајали укупно четири године.

Уколико се Кикинда определи за изградњу фабрике воде, комплетно испитивање до главног пројекта биће бесплатно. Цена фабрике процењује се на шест милиона евра, од чега је 30 одсто гратис. Преосталих 4,2 милиона отплаћиваће се петнаест година са фиксном каматом од 2,5 одсто, уз грејс период од три године.

Кикинђани верују да ће се напокон остварити сан многих генерација да из славина потекне вода без арсена, амонијака и других отровних материја.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи