Читај ми!

Међународни студентски фестивал фолклора

Ниш је домаћин 7. Међународног студентског фестивала фолклора који траје до недеље. Вечерас су на програму концерти у Нишкој Бањи и Књажевцу, где ће уз локалне фолклорне ансамбле наступити и гости из шест земаља Европе и Јужне Америке. Фестивал је отворен традиционалним дефилеом свих учесника из различитих крајева света.

Мексикански национални плес на централном тргу у Нишу, бугарске и румунске игре поред Калче, пољске и грчке ношње на улицама Ниша - укратко: младост, игра, музика, шаренило, слика је Ниша ових дана.

"Пети пут сам у Србији и сваки пут је врло лепо. Град је леп. Храна је изврсна. Људи су дивни, гостољубиви. Прилазе нам и желе да се сликају са нама. То је лепо, стварно сам срећан што сам овде, каже Алехандро Коронадо из Мексика.

"Имам овде доста пријатеља које сам упознала на бројним фестивалима на којима су гостовале и групе из Србије. Доста смо слични и добро се слажемо", каже Јоана Пирлинска из Пољске.

Прилику да упознају Јоану, Алехандра и још 500 учесника фестивала имали су чланови више српских друштава, међу којима и нишки КУД Абрашевић који се окупио поново после десет година.

"Заиста је лепо. Дружимо се са људима из других земаља и све је симпатично", каже Ива Барчић, КУД Абрашевић, Ниш.

Млади људи из Европе и Јужне Америке уз пријатељско расположење у Ниш су донели и своје обичаје, културу, музику.

"Емоција је подједнака без обзира с ког континента људи долазе и каквих су им боја заставе и то је наш циљ-да повежемо људе, да разменимо искуства и да ми можемо да одемо да видимо какви су њихови фестивали", каже директор Студентског културног центра Ниш Миша Јовић.

"Студентски културни центар се труди да што већи број не само Нишлија, него и у градовима у окружењу види ове дивне људе који долазе из шест земаља, тако да се међуанродни фестивал фолклора сели у Белу Паланку, Нишку Бању, Књажевац и Владичин Хан, где ће се одржати по један концерт", каже Александра Страхинић из Студенског културног центра Ниш.

Завршни концерт биће одржан у недељу на летњој позорници у Нишкој тврђави. Пре тога Нишлије ће још једном имати прилику да виде све учеснике фестивала у заједничком дефилеу нишким улицама.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи