Читај ми!

Поновно окупљање на Петровој Гори

После више од шездесет година на врху Петрова Гора на Радан планини поново је служена арихејерјска литургија. Окупио се велики број људи из раданских села који желе да очувају традицију и на тај начин оживе ову планинску лепотицу југа Србије.

Људи са Радан планине поносно говоре да је Петровац својевремено походио и омиљени српски краљ Петар кога су, пошто се до врха тешко стиже, мештани носили на рукама. И данас је овде стара црква у којој се литургија није служила од Другог светског рата.

"Људи су долазили на Петрову Гору, али је ово изузетно важно да се окупе поред цркве да се врате вери, јер само на тај начин, ако се вратимо традицији и коренима можемо да обновимо себе и овај крај", каже намесник Јабланички отац Далибор.

За многе мештане ово окупљање има велику симболику.

"Некада су људи са Радана одлазили тражећи бољи живот. Данас их је све више који се враћају у својим селима обрађују породична имања обнављају куће и то ме изузетно радује", каже Слободан Петровић из Боринца, док Љубомир Здравковић из села Ображда, који је са синовима Николом и Душаном дошао до цркве на преко 1.150 метара надморске висине, каже да је ово пре свега за његове синове велико искуство и не мали подвиг и да сада могу с поносом да кажу да су достојни својих предака.

Људи који су овде рођени поново се враћају својим коренима и поново откривају тајне и лепоте Радан планине.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи