Читај ми!

Подела нафте ратарима

За подручја која су била угрожена поплавама, на бензинским станицама компаније Ниса, обавља се подела нафтних деривата пољоприведним произвођачима који су пријавили пресејане површине њива. У Шапцу, ратарима ће до понедељка бити подељено више од 27 хиљада литара нафте.

Највише засејаних њива у шабачком крају уништено је у четири села оридског басена. Тамо где се вода раније повукла, пољопривредници су засејали нове културе. Ипак, на већини парцела није било могуће обновити производњу.

"Почео сам јуче да орем, и прекинула ме киша, и синоћ је опет била пуна њива воде, опет је пуна њива воде, и не знам шта ће ово и докле бити, ова расподела, шта год добијемо, добро нам је дошло, ми смо задовољни", каже Цветозар Галонић из Миокуса.

Право на помоћ од 20 литара нафте по хектару, у Шапцу има око 700 пољопривредника. Највише пресејаних њива је под кукурузом и сојом.

 "Семе смо добили на време, али са нафтом се касни, нафта је требала много пре да се добије, да би људи могли да пресеју", каже Саша Враштановић из Миокуса.

"Три хекатара кукуруза, немам ништа, хектар сам пријавио, нисам хтео више ни да тражим од државе, и то је незначајно, држава нема ни одакле да ми помогне", каже Милан Симић, село Криваја.

У мајским поплавама у шабачком крају уништено је више од 7.000 хектара засејаних њива. Уз помоћ донација пресејано је само око 1.400 хектара.

"Ја сам подигао семе кукуруза за хекат и по, и семе соје за хектар, соју нисам успео да пресејем,  а кукуруз јесам око 30-40 ари, а оно остало нисам могао јер се ни вода није повукла, из њива на време, тако да је сада 100 одсто касно за пресевање", каже Дејан Бакљанац из Мрђеновца.

"Пресејали смо хектар и по, у једној градини иде како треба, у другој слабо нешто, имали смо сад опет град, поплаве, зависи све од климе, али опет кажем, хвала држави, изашла је колико толико, нема сељак пара", каже Јулијана Ранковић, Поцерки Метковић.

Подела нафтних деривата обавља се и у Коцељеви, Богатићу и Владимирцима. Надлежни напомињу да право на ову помоћ имају само пољопривредни произвођачи који су претходно добили семе.

"Спискови су сви у реду, они су направљени претходних дана у сарадњи са Дирекцијом за пољопривреду у Стручном саветодавном службом и Министарством пољопривреде, по списковима се даје гориво и од спискова се не одступања", каже директор ПССС Шабац Милоје Драгојеви.

Ратари су обавезни да лично преузму нафту, као и да писмено потврде да ће је искористити за радове у пољопривреди.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи