Читај ми!

Воће из Врдила осваја свет

Најуспешнијом приватизацијом на ширем подручју краљевачког региона, показала се власничка трансформација хладњаче у Врдилима. Већински власник енглеска компанија Ламекс, највећи произвођач меса, воћа и поврћа, донела је пословну стабилност, већу производњу и извоз.

У Бреснику, селу на обронцима Чемерна, на око хиљаду метара надморске висине, запарложена земља одавно је изгубила цену. Њену вредност само је препознала Хладњаца у Врдилима надомак Краљева.

"На овој висоравни ,где су остала старачка домаћинства и село остали без перспективе у нека боља времена ми смо засадили малине на шест хектара и то оне органске, без употребе пестицида и других заштитних средстава коју могу де једу сви, од беба у колевци, како наш народ каже, до
деведесетогодишњака. У време бербе само на нашим плантажама посао нађе до тридесетак радника, а у плану нам је да подигнемо нове засаде малине. Купићемо неколико нових хектара земље овде у Бреснику, нешто ћемо узети у закуп и биће то малина какву свет тражи", каже Мирољуб Полугић, технички директор врдилске хладњаче.

Компанија Ламекс, највећи светски произвођач меса, воћа и поврћа, са седиштем у Лондону пре годину дана постала је већински власник Хладњаче. Здрав капитал донео је финансијску стабилност, модернизацију опреме и технолошког процеса, као и повећање производње.

"Наш капацитет је 6.000 тона, у плану је и целих 10.000 тона. До прошле године прерађивали смо малину, купину, рибизлу, вишњу и трешњу, а доласком Ламекса кренули смо с прерадом кајсије и брескве. Од пре месец дана производимо воћну касу. Од укупне производње, 98 одсто извозимо у земље Европске уније, Русију и Америку", каже генерални директор Хладњаче Монди Ламекс Горан Крунић.

Хладњача располаже највишим стандардима и сертификатом Бија који омогућава извоз на најпробирљивија страна тржишта. Тренутно, у сталном радном односу је 120 радника и осамдесетак у току сезоме, а планиран је и нови пријем.

Натаса Еровић, након завршених студија на Технолошко-металуршком факултету у Београду, посао је нашла у врдилској хладњачи, а за кратко време напредовала је до директорке за квалитет. Задовољство истиче и Милан Пајић као и остали радници, јер су плате солидне и на време, имају топли оброк и регрес.

Пред Хладњачом Монди Ламекс у Врдилима су врло амбициозни планови усмерени пре свега на унапређење кооперантких односа, финализацију производње и подизање нових сопствених засада органске малине попут оних на обронцима Чемерна.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи