Читај ми!

Спорна реституција

Агенција за реституцију у августу 2012. године донела је решење о враћању зграде са пословним простором Крагујевчанину Душану Филиповићу, законском наследнику бившег власника. Министарство финансија и Управни суд, потврдили су то решење пре годину дана, чиме је оно посталои правоснажно и извршно. Међутим, породица Филиповић, која је међу првима у Србији поднела захтев за реституцију, до данас није ушла у свој објекат.

Наследници предратног трговца Радисава Филиповића, 65 година чекали су да им се врати одузета имовина. По, доношењу решења Агенције за реституцију, његов син, Душан, укњижен је као власник објекта од 120 квадрата и плаца порез на имовину, али кућу и даље користи и издаје у закуп бивши радник предузећа НИК Загреб, које је ту имало радњу.

"Када се распала Југославија, лице је запленило робу, локал и инвентар и прогласило се власником локала", каже Светозар Филиповић, наследник.

По тужби Душана Филиповића, Основи суд у Крагујевцу, доноси првостепену пресуду, по којој су тужени Топлица Туцаковић из Крагујевца и ДОО Тајм аут из Београда, у обавези му предају у посед, породичну стамбену и помоћну зграду. Апелациони суд укида пресуду и враћа је на поновни поступак првостепеном суду.

У Апелационом суду нису могли да коментаришу решење, јер је поступак још у току. У одговору достављеном редакцији ТВ центра РТС-а у Крагујевцу наводе да је потребно да Основни суд утврди чињенично стање, отклони недостатке и донесе правилну одлуку.

У решењу Апелационог суда, наводи се, и да се не може са сигурношћу утврдити, коју непокретност тужени треба да предају породици Филиповић. На лицу места, каже се, постоји пословно стамбена зграда, а не непокретности које су им враћене решењем Агенције за реституцију.

"Они су од таваничног дела направили стамбени простор и наређено им је рушење. Габарити из Катастра нису мењани 150 година. Агенција за реституцију не би могла у натури да врати објекат уопште да је било какво размимоилажење у питању између катастра некада и катастра сада" каже Светозар Филиповић, наследник.

Светозар каже, да неће одустати док његова породица не уђе у свој посед. Жеља му је да његов отац Душан који има 84 године, бар још једном пређе праг куће у којој је провео детињство.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи