Читај ми!

Злато и сребро у Кејптауну

Матурант Гимназије "Светозар Марковић" из Ниша Жарко Ранђеловић освојио је златну медаљу, а његова школска другарица Анђела Шарковић сребрно одличје на 55. Међународној математичкој олимпијади у Кејптауну. Анђела и Жарко, стигли су у Ниш.

Жарко Ранђеловић, матурант нишке гимназије "Светозар Марковић", поновио је свој прошлогодишњи успех освојивши другу златну медаљу на Међународној математичкој олимпијади у Кејптауну.

Ученица трећег разреда ове гимназије Анђела Шарковић освојила је сребро, а целом тиму из Србије припало је укупно шест медаља. Анђела и Жарко, о чијим успесима смо већ говорили, стигли су у Ниш.

Жарко Ранђеловић биће још два и по месеца у свој родном граду, јер се припрема за студије на престижном Кембриџу где ће бити њихов стипендиста. Зато је каже, Жарко, било важно да поново освоји злато.

"Ово заиста јесте последње такмичење, али не само ове године већ то рачунам од четвртог разреда основне школе кад сам почео да се такмичим из математике и ово је некако круна свега тога", каже Жарко.

И поред бројних такмичења на којима је била успешна Анђела Шарковић је први пут учествовала на међународној олимпијади.

"Задаци су тежи поготову ова последња два тј. трећи првог дана и шести који је трећи другог дана били су доста тежи на овој олимпијади него на било ком такмичењу на ком сам ја била", каже Анђела.

Њихов таленат и генијалност најбоље разуме Милош Милосављевић, професор специјалног одељења у Гимназији Светозар Марковић, који је у Кејптаун отпутовао захваљујући финансијској помоћи некадашњих ученика ове школе.

"Јако сам пуно желео нарочито ове године да одем на олимпијаду, ни са ким нисам делио да немам средстава, али сам заиста осећао да бих могао да им будем од помоћи", каже Милош Милосављевић професор гимназије "Светозар Марковић".

Математика је за обоје изазовна и лепа, али се, кажу, медаље не освајају лако.

"Битно је да се научи доста нових теорема, али најбитније је да се вежба та креативност", каже Анђела, а Жарко додаје да када неко има таленат онда уз рад он не може да испусти успех.

Њихов пофесор каже да је јако важан рад у континуитету, а не онако стихијски. 

"То смо постигли последњих пар година зато су овогодишњи резултати, али и прошлогодишњи, најбољи резултати које су Нишлије имале, додаје он.

На математичкој олимпијади ове године учествовало је 560 такмичара из 101 земље.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи