Читај ми!

Живот у Крстићеву

У Црнотравској општини од 25 села готово половина има једва по двадесетак житеља. Тако је и у селу Крстићеву смештеном на 110 метара надморске висине. Пре пола века овде је живело 15 пута више мештана. Охрабрује што се последњих година неки од њих враћају у свој родни крај.

Ћудљива је природа на преко хиљаду метара надморске висине. Са једне стране тмурни облаци грмљавина која најављује пљусак са друге стране ведро небо. Ова слика можда најбоље описује како се у Крстићеву живи.

Слободану Дојчиновићу ништа не смета, јер је овде рођен. Недавно је обновио сеоски запис који поставио још његов отац, а пре тога и породично огњиште, на кућном прагу му је, каже, најлепше.

"И киша и сунце у исто време. Природа је овде заиста предивна. Права ваздушна бања", каже Слободан Дојчиновић.

Када загрми онда се у Крстићеву одмах пале свеће, јер струја нестаје, а смедеревац се ни лети не гаси.

"Нама ништа не смета, ништа нам не пада тешко. Када смо у свом селу срце нам је пуно", каже Биља Дојчиновић док са својом сестром Јеленом припрема ручак на старом смедеревцу.

Људи су овде вредни. Мушкарци су одлазили у печалбу на градилишта широм Србије, а жене су чувале децу и бавиле се пољопривредом. Али на овој надморској висини никада нису производили поврће. И то се променило. Краставац, паприка, парадајз из Крстићева по квалитету може да се мери са поврћем из села поред Јужне Мораве.

"Стално наводњавамо и бринемо о пластенику. И за нас је било изненађење када смо видели какав је род. Морамо да радимо тако се боље осећамо", каже Мирославска Дојчиновић.

Већина кућа у Крстићеву данас су сређене, дворишта уређена. За Радета је овде лепше него у Канади у којој је годинама живео.

Канада је лепа, али је Крстићеве лепше од Канаде поготово за нас који смо овде рођени", каже Раде Дојчиновић.

Неки нови ветрови изгледа почињу да дувају у Црнотравским махалама. Све је више младих који се враћају. Крстићево је добар пример. Само да је, кажу, више дечије граје.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи