Читај ми!

Специјална болница "Златар" опет ради

Специјална болница за лечење и рехабилитацију кардиоваскуларних обољења "Златар" после вишегодишњих проблема поново прима госте, а најављује се и скоро активирање њеног здравственог дела.

Завод Златар опет ради- гости, млади спортисти, тридесетпеторо радника на послу, слика је какве није било три и по године.

"Двадесетчетири године сам овде, било је тешко последњих година када је био затворен, само су чувари радили, а сада нам ово изгледа као сунце на крају тунела", каже Драган Грбовић радник.

"После година агоније срећни смо због покретања центра, а за нас 35 радника је ово и био циљ, да отворимо центар и покажемо да може да ради, да није уништен", каже Ђорђе Обућина в.д. директор ПД "Златар".

Препознатљива златарска слика, Завод има 17 хиљада квадрата простора, 330 кревета и деценијама је био ослонац туризма на Златару.

Од оснивања Завода на рехабилитацији је било више од 100 хиљада кардиоваскуларних болесника, после укидања кардиологије и свих здравствених услуга, судског спора око власништва, штрајкова запослених, јер није било ни посла, ни плата, стигло се до катанца, а  Златар су годинама сви заборавили и заобилазили. Охрабрена добрим искуством са
закупом "Панораме" нововарошка општина је одлучила да покрене и Завод.

Председник општине Нова Варош Димитрије Пауновић каже да је локална самоуправа 1. априла, у договору с фондом ПИО, закупила Завод на шест месеци, јер су схватили да је једино решење да раде.

Док туристички део овог лета ради, за медицински је неопходна помоћ државе коју је обећао и ресорни министар пошто су простор ординација и сви други медицински садржаји очувани као да нису затворени годинама.

"Сада све зависи од нас и то је наша обавеза. Овде је све спремно за пријем десет пацијената, а то значи пуно за људе са овог простора, посебно када је у питању физикална терапија, да не морају да путују до других места, јер терапија нема сврхе ако после ње сатима путују аутобусом. Прво ћемо активирати оно што одмах може да крене, а онда дограђивати остало, вратити лекаре и
медицинско особље", каже др Златибор Лончар министар здравља у Влади Србије.

Надлежна министарства требало би да обезбеде дозволе и створе правни основ како би у Завод долазило много више људи на лечење, рехабилитацију и одмор допуњен уживањем у миру и зеленилу златарских пејзажа.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи