Читај ми!

Почела берба дувана у Срему

У Срему је почела берба дувана. Први убрани листови обећавају добар род и квалитет, али произвођачи "жутог листа" и ове године суочавају се са проблемом недостатка берача.

Породица Небојше Тубића из Голубинаца, села недалеко од Инђије, пола века бави се производњом дувана. Небојша (42) ову културу узгаја на 28 хектара. Пре неколико дана почела је берба и на његовим парцелама. Због погодних временских услова, каже да је очекивао и већи род.

"Ипак, добро је, пало је довољно кише, само да не буде неке непогоде", додаје Небојша.

Тубић је један од 179 коопераната компаније ЈТ Интернационал Сента, који су дуван ове године засејали на укупно 1.728 хектара.

Милан Бјеливук из ЈТИ објашњава да се сарадња одвија кроз давање семена, праћење и контролу примене агротехничких мера, преко авансирања производње, до откупа и утовара дувана.

Голубинчани очекују принос већи од две тоне по хектару. Али, велики проблем им представља недостатак берача. Или, боље рећи, ни велика дневница није довољан мотив бројним незапосленим да уђу у њиву.

Произвођачи су решење нашли у ангажовању сезонаца са стране, највише из Медвеђе, Бујановца и Прешева.

Дејан Матић је запослио целу породицу Мецановци из Костолца. Жали се да је јако тешко наћи бераче. Предочава да у селу има 67 породица које морају упослити барем по петнаест људи.

"Нема тих пара за које би сада овде могли наћи правог радника", истиче Матић.

Рамадан Мецановци, који са породицом ради код Матића, каже да у његовом месту нема посла, захвалан је домаћину што им је омогућио да раде.

Дуванџије из Голубинаца раднике са стране углавном ангажују за целу сезону радова, од маја до септембра, односно од расађивања до брања. И сви су задовољни - берачи, јер имају посао и зараду, а пољопривредници сигурну радну снагу.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи