Читај ми!

Уживајте на језеру, купајте се у базену

Купање у Палићком језеру није забрањено, иако је - као и претходних година - вода неодговарајућег квалитета. Међутим, Палић има много тога да понуди туристима, којих је за трећину више него прошле године.

Из ваздуха делује савршено, а са земље  - непривлачно. Вишедеценијско неконтролисано загађивање Палићког језера из градске канализације "употпуњено" је великом количином муља, непрозирношћу воде и високим нивоом органских материја.

"Воду језера карактерише мала провидност, боја која не задовољава, потом повишена pH вредност, високе вредности биолошке и хемијске потрошње кисеоника, што директно
указује на велико органско оптерећење на овом локалитету", објашњава Божана Ђурашковић, дипломирани биолог Завода за јавно здравље Суботице.

У потрази за решењима, начином да се спасе језеро, Скупштина града донела је платформу и акциони план којим би у наредних пет година требало да се реше еколошки проблеми језера. Закључак је да једноставних и брзих решења нема, да се пре свега мора зауставити даље загађивање језера, а потом решити и проблем нагомиланог муља.

"Тренутно најинтензивније радимо на санационом излову рибе из језера", каже Ференц Мартон, директор ЈП Палић Лудаш. "Та риба врло лоше утиче на зоо-планктон у језеру, једноставно поједе све те рачиће који би појеле алге. Зато је провидност веома мала."

Купање у међувремену није забрањено, истичу у предузећу "Парк Палић" које је задужено за туристички сектор језера. Међутим, купачима се  препоручује да не гутају језерску воду и да се после купања обавезно истуширају. Ту препоруку малобројни купачи у језеру, углавном, не поштују.

С друге стране, туристички посленици нису обесхрабрени извештајима о квалитету воде, јер сматрају да Палић има довољно адута за привлачење туриста којих је, према подацима Туристичке организације Суботице, за трећину више него у првих шест месеци прошле године.

"Велики број објеката на Палићу има своје мале приручне базене", наглашава Драгутин Миљковић, саветник у Елит Палићу. "Хотел Президент има највећи, ту је Вила Милорд, Елит Палић спрема свој базен, а термални базен на Мушком штранду је у пуном погону. Имамо два базена у граду који су такође на располагању у аранжманима које имамо."

Палић, кажу туристички радници са севера Бачке, препоручују и спортови на води, шетачке и бициклистичке туре, а за хедонисте ту су салаши, тамбураши и винске туре. За њих, дакако, квалитет воде у Палићком језеру, није пресудан.

 



 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи