Читај ми!

Палић, Пуне очи Европе

На Палићу 19. јула почиње 21. фестивал европског филма, на којем ће стотинак најбољих остварења европских аутора бити приказани у десет селекција, на неколико локација у Суботици и на Палићу.

Палићка шума са чаробном Летњом позорницом биће, по 21. пут место сусрета европске кинематографије са верним љубитељима покретних слика. У такмичарском програму ове године биће приказано 13 филмова - 12 у трци за Златни торањ, за најбољи филм, и Палићки торањ, за најбољу режију.

Фестивал у суботу отвара "Бели Бог" Корнела Мундруцоа, снажна, емотивна прича о односу паса и људи. Задњег дана фестивала, на Летњој позорници публика ће, ван конкуренције, видети канског победника -  "Зимски сан" Нури Билге Чејлена.

"Ове године имамо фантастичну продукцијску годину", наглашава Петар Митрић, селектор 21. ФЕФ-а. "Филмови су изванредни и европска кинематографија ове године дише пуним плућима."

Домаћу кинематографију у такмичарском програму Фестивала представљају "Варвари", дебитантско остварење редитеља Ивана Икића, које ће уједно бити и српска премијера филма који се бави проблемом насиља међу младима. Други домаћи филм у овој селекцији је "Чудна шума" Суботичанина Саболча Толнаиа, такође је посвећен путевима и странпутицама српског друштва.

Према речима Петра Митрића, један од најзначајнијих и најзанимљивијих програма је "Нови дух Европе" који искључиво приказује нове ауторе и нове приступе филмској уметности:

"Сваке године приказујемо разне врсте експеримената и филмове који наговештавају будућност европског филма."

Публика у Суботици имала је прилике да ове недеље погледа филмове из програма Омаж за добитнике награде "Александар Лифка", највећег признања палићког фестивала. Ове године, то су били наша истакнута глумица Мира Бањац и француски редитељ Клод Лелуш, аутор чувеног канског победника - филма "Један човек и једна жена".

У пратећем програму биће приказан избор из савремене грузијске и мађарске продукције, а селекција Еко докс, као и претходних година, резервисана је за ауторе који се баве еколошким темама.

Палићки филмски фестивал, како кажу домаћини, протећи ће у духу овогодишњег слогана - Пуне очи Европе...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи