Читај ми!

Дани српске кајсије

После произвођача малина и вишања, откупном ценом нису задовољни ни воћари који гаје кајсију, међутим и ове године у селу Миоковци, код Чачка, познатом по узгајању овог воћа, одржавају се "Дани српске кајсије".

Село Миоковци, код Чачка, познато је по воћарима који гаје квалитетну кајсију. Засади ове воћне врсте простиру се на око 250 хектара. Овде се одржава и традиционална манифестација "Дани српске кајсије", ове године шеста по реду.

Слађана Класановић из Миоковаца каже да се њено домаћинство већ 12 година бави  производњом кајсија.

"Кајсија је осетљива воћка, мора много да се прска. Овогодишњи род је преполовљен, било је и града, а откупна цена је ниска", каже она.

Последњих година откупљивачи диктирају по којим ценама ће откупити кајсије за индустријску прераду. Произвођачи су по правилу незадовољни.

"Почело се са 20 динара, а сада је од 25 до 30 динара, а 'ракијаши' дају до 45 динара за килограм", па би реалнаоткупна цена била 40 динара", каже Војкан Томић, председник УО Удружења воћара "Миоковачка кајсија."

Због ниских откупних цена, Удружење "Миоковачка кајсија", које окупља око 40 чланова, жалило се и локалној самоуправи, која, како истиче Раденко Луковић, заменик градоначелника Чачка, нема ингеренције у овој области.

"Добро је да ових дана долази до повећања откупне цене. Однос понуде и тражње на тржишту, одредјује и цене пољопривредних производа", каже Луковић.

Пољопривредни стручњаци саветују и промену сортимента кајсија.

"Увођење нових сорти треба да буде постепено, да то буду проверене врсте, које ће уз правилну примену агротехничких мера обезбедити високе приносе. Тако ће се избећи и сви спорови, око цена, између произвођача, откупљивача и прерађивача воћа", каже професор на чачанском Агрономском факултету др Томо Милошевић.

Већи део овогодишњег рода кајсија из чачанског краја, ипак ће завршити у казанима за ракију.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227 551

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи