Читај ми!

Диригент о ком се мало зна

Породица Ивановић из Грабовице код Горњег Милановца, већ годинама се бави сеоским туризмом. Гости се у њиховом домаћинству упознају и са историјом куће у којој је живео познати диригент Миливоје Ивановић.

О Миливоју Ивановићу мало се зна, иако је за живота био познат и признат у свету класичне музике. Његова каријера започела је када је на студије виолине, из Грабовице код Горњег Милановца отишао у Београд, где је дипломирао на Музичкој академији. 

Био је диригент Радио станице у Београду, Симфонијског оркестра и професор Музичке школе у Земуну. Водио велики број радио емисија, а, осим у СФРЈ, наступао је у Аустрији, Финској, Италији.

"То је био изузетно добар и племенит човек. Мада они нису имали деце, онда су сву ову децу обожавали и толико им поклона доносили, а деци то много значи. Тако га они знају овако као једног дивног човека", каже Жижа Ивановић.

У Вили Мелодија, коју је Миливој оставио својим рођацима његовом делу и успесима посвећен је посебан кутак, који заокупља пажњу туриста, гостију овог домаћинства.

"Најважније је мислим да сва та енергија коју је он имао и та уметност којом се бавио, дух њене жене која је била изузетно добра, племенита, наш ведар дух, све то скупа саставило се овде", каже Жижа Ивановић.

Миливој Ивановић оставио је трага не само у породичним успоменама. За живота је похваљиван и награђиван. Критичари су га оцењивали као темпераметног и вештог уметника. Иако је прошло више од стотину година од његовог рођења, успомене се чувају, у кући означеној виолинским кључем код Горњег Милановца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи