Читај ми!

Текија чека туристе

Двадесет пет километара узводно од Кладова, смештена је Текија, мало рибарско и туристичко место на Дунаву. Текијанци и данас жале за старим насељем које је морало да буде потопљено због изградње ХЕ Ђердап, пре скоро пола века. Живе углавном од пензија и рибарења, надајући се да ће им Дунав, у што скорије време довести много више гостију.

Иако су на Дунаву, ветра скоро да немају и по томе је кажу, њихово место посебно. Око 800 становника Текије упућено је на реку. Она има је годинама скоро једини извор прихода.

Млади су се углавном одселили из Текије. Школу је некада овде похађало 300 ученика, а сада их је педесет.

Нерадо се овде присећају Старе Текије која је потопљена због Хидроелектране Ђердап, а која је важила за место са највише лоцова- капетана који су управљали бродовима кроз уску Ђердапску клисуру.

Преко пута Текије, коју годишње посети тек стотинак туриста, је Оршава, румунско место, које дневно има више од 500 посетилаца.

Туристи у Текију обично наврате у време "Златне бућке Ђердапа", која традиционално, средином августа, 31 годину заредом окупља добре риболовце.

Улов ће ове године бити враћен у Дунав који Текију раздваја од ЕУ, чији житељи, Румуни, често овде наиђу на кафу и комшијски разговор.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи