Читај ми!

Mрђеновац после поплава

Штета од поплава на пољопривредним усевима шабачког краја, потпуна је на више од 7.200 хектара. Губици су процењени на милијарду и шест милиона динара, а највећа штета је у повртарској прозводњи села Оридског басена.

У Мрђеновцу, где је две трећине атара било под водом, њиве су опустошене. На имању породице Поповић, празно је двадесетак пластеника. Уништени су засади раног поврћа али и пшенице, детелине и кукуруза. Зато, страхују да хране неће бити довољно ни за људе ни за стоку.

"У две њиве остало је од 20 до 30 ари кукуруза од укупно 12 хектара. Само то је остало. Почели смо да сређујемо земљу за краставчиће, можда ће они стићи, има нешто паприке под најлоном и мало парадајза за нас у кући да имамо да скувамо", каже Горан Поповић из Мрђеновца.

Производња је уништена и у 22 пластеника породице Миленка Машића. Да преживе, кажу да продају стоку, јер је нова сетва за њих велика инвестиција.

"Остаје да се земља преорава да се исуши, али то је сада за све касно, нема ту ништа", каже Миленко Машић из Мрђеновца.

Осим летине, вода је у Мрђеновцу оштетила на дестине кућа, а мештани тврде да помоћ ретко стиже.

"Влаге има много, дете је асматичар, ја новца немам да поправим било шта. Ако има посла, да се оде негде и ради у надници да се преживи, јер од нашег посла нема ништа, све је пропало", каже Божица Радојчић из Мрђеновца.

У Дирекцији за пољопривреду повртарима најављују помоћ за заснивање производње, али инвеститори траже анализу земљишта, због чега очекују помоћ од државе.

"Очекујемо да ће и Министарство пољопривреде учинити напоре да се та села врате у живот. Људи су помало нервозни и незадовољни, јер помоћ стиже, али не оним темпом како они желе", каже Предраг Срдановић из Дирекције за пољопривреду Шабац.

У селима где је део проиводње опстао, фотисанитарна инспекција редовно контролише исправност поврћа. Резултати показују да су намирнице исправне, а за продају на пијаци, произвођачи морају имати потврду.

"Да се јаве у Месну канцеларију и добију потврду која је оверена да је то поврће са подручја које није захваћено поплавама. Било би добро кад би урадили и микробиолошку анализу, како би имали код себе као доказ да је исправно", каже Миодраг Спасојевић, шеф фитосанитарне инспекције Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде.

Стручњаци процењују да ће штета на усевима шабачког краја, ове јесени утицати и на раст цена поврћа на овдашњим пијацама.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи