Читај ми!

Лоша година за произвођаче вишања

У топличком крају, велике количине вишања, због ниске откупне цене и слабог интересовања откупљивача, уместо у хладњачама, завршиле су на сеоским утринама. У многим вишњарима није ни организована берба.

Због ниске откупне цене и слабог интересовања откупљивача, велике количине вишања у топличком крају, уместо у хладњачама, завршиле су на сеоским утринама, а у многим вишњарима није ни организована берба.

Засаде десеткује и штеточина жилогриз, за коју нема ефикасног заштитног средства, због чега многи воћари страхују да ће за неколико година потпуно нестати једно од обележја овог краја.

Будућност вишњарске производње у Топлици, под великим је знаком питања, оцена је готово свих учесника у производно-продајном ланцу, при крају овогодишње бербе. О томе сведоче и до сада незамисливе слике тона обраних вишања, просипаних по сеоским утринама, или вишњара у које берачи нису ни ушли.

"Нећу да берем ни пола, око хектар ће остати необрано, јер нема никакве рачунице. Двадесет пет динара је откупна цена, дванаест, тринаест динара узимају берачи, значи половину узимају они, а нама шта остаје", кажу воћари из Велике Плане.

"Многе породице, због овакве ситуације, немају од чега да живе даље, а камоли да улажу у засаде", каже Драгоје Радојичић, председник Месне заједнице Велика Плана.

Дугогодишњи откупљивач вишања Славица Богићевић из Велике Плане каже да је ове године било превише калкулисања хладњачара и извозника.

"Закаснило се са откупом десетак дана. Нико у почетку није хтео нашу вишњу", каже Славица Богићевић из Велике Плане.

Засади вишања у топличком крају већ неколико година на удару су и штеточине жилогриз, која је, према процени стручњака, већ осушила трећину воћњака.

"Доћи ће време, већ за пар година, када ће се говорити да се овде некада гајила вишња. Да прођете по пољу, оно је греота да погледате црне, осушене вишњаре", каже Миомир Алексић из Велике Плане.

У Пољопривредној стручној служби у Прокупљу, стање у овој производњи оцењују алармантним. Позивају све заинтересоване да се укључе у израду Студије, која би дефинисала одређене параметре и пружила извесност хиљадама воћара, који од ње живе.

"Ми већ пет година указујемо да вишња више не може, а и не треба да иде одавде непрерађена. На жалост нема нових инвестиција у овој области и зато смо ту где јесмо, притерани уза сами зид.", каже директор Пољопривредне стручне службе у Прокупљу Александар Радуловић.

Вишња је у топличком крају почела да се гаји пре скоро шест деценија. Засади овог воћа простиру се на преко три хиљаде хектара, а годишње се у просеку произведе преко хиљаду вагона.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи