Читај ми!

Вашу амбалажу у рециклажу

Фирма Секопак, оператер за управљање амбалажом и амбалажним отпадом и Компанија А.С.А. која већ седам година управља регионалном депонијом у Кикинди, су у сарадњи са општином Кикинда започеле пилот акцију "Вашу амбалажу у рециклажу" ради успостављања примарне селекције сакупљања отпада. Кикинда је, иначе, једина војвођанска општина која испуњава све услове за приступ у ЕУ по поглављу о заштити животне средине.

У почетној фази акције грађанима Улице Светосавска предато је на коришћење 200 канти од 120 литара за амбалажни отпад од папира, метала, стакла и искоришћеног тетра пака.

Слободан Богарошки је с радошћу преузео жуту канту, јер је досад такав отпад морао да носи до удаљеног Микронасеља где се налази велики контејнер.

"Сада је лакше јер ћу то моћи одлагати овде код куће", каже Богарошки.

Његова прва комшиница Мила Завишин каже да јој је драго што ће од отпада моћи да се направе неки нови предмети, додајући да ће град бити чистији.

"Оно што је веома важно је то што грађани неће имати никакве обавезе и оптерећења приликом сакупљања амбалажног отпада", каже Миодраг Булајић, члан Општинског већа.

Циљ акције је да се повећа ефикасност примарне селекције отпада чиме би се добиле веће количине чистих секундарних сировина.

Бојан Марковић из Компаније А.С.А. наглашава да су имали изузетан одзив грађана пошто су током прошлог месеца делили флајере и позивали грађане да се сами пријаве да добију канте.

"Одзив је био изванредан", наглашава Марковић.

Фирма Секопак је домаћин бројних едукативних радионица на којима, заједно са грађанима, ради на томе како се правилно треба опходити према амбалажном отпаду. Виолета Белановић Кокир из ове фирме предочава да је одбацивање лоших навика код грађана дуготрајан процес, али, у сваком случају, врло важан за очување животне средине, посебно за генерације које долазе иза нас.

Осим у Кикинди, акција "Вашу амбалажу у рециклажу" отпочела је у општинама Лапово и Деспотовац, у којима је по истом систему подељено по 150 канти.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи