Читај ми!

Норвешка помаже браничевским пчеларима

Влада Норвешке поклонила је пчеларима у Браничевском округу кошнице, како би их подстакла да прошире посао. Ове године, иначе профитабилна производња меда, мања је него ранијих година.

У Србији је производња меда уносан посао - али ће га, што због болести пчела, што због неповољних временских услова, ове године бити недовољно и за домаће тржиште и за извоз. Пчеларима из Браничевског округа који желе да прошире посао норвешка Влада поклања кошнице.

Породица Ђорђевић једна је од малобројних у Браничевском округу која се већ шест генерација бави пчеларством.

"Ја сам већ двадесет година у овом послу и никада није била тако лоша година", каже Надица Ђорђевић.

Све већи број млади заинтересовано је за овај посао.

Мића Младеновић, професор Пољопривредног факултета у Земуну каже да све више факултета уводи додатне области из пчеларске струке као што су болести пчела, биологија, непријатељи пчела како би помогли овој нашој грани која је у развоју.

Мала улагања пуно значе пчеларима.

"У нашој мрежи има 2.500 пчелара коопераната, а развој пчеларства је нашој компанији приоритет. Пчеларима дајемо пре сезоне опрему за пчеларење, пре свега кошнице, коју нам они без камате, после компезују у меду", каже Дарко Мандић, генерални директор Медино. д.о.о.

Како би повећала производњу меда Норвешка амбасада је у Крњеву, у оквиру пројекта "Производња меда-извозна шанса Браничевског округа", доделила нове кошнице произвођачима из Жагубице и Петровца на Млави.

"Браничевски округ се једини пријавио за овај пројекат. Ово је једна од успешнији акција наше амбасаде у последњих десет година зато што је последица овог пројекта директан извоз меда у Норвешку и оживљавање пчеларства у овом крају", каже Иван Кузминовић, кординатор програма Норвешке амбасаде.

Он је додао да сви произвођачи који се уједиње у добре асоцијације могу да добију бесповратна средства од њихове амбасаде.

Прва додела кошница била је 3. јуна ове године када је кошнице добило 18 пчелара из општина Мало Црниће, Велико Градиште, Голубац и Град Пожаревац. У средњој Пољопривредној школи у Пожаревцу 22. јуна је сваки пчелар почетник добио по једну кошницу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи