Читај ми!

Првенство Србије у параглајдингу

Током протеклог викенда на брду Коритник изнад Нишке Бање одржано је треће коло отвореног државног првенства Србије у параглајдингу и то у обе дисциплине - прелету и прецизном слетању, у којима се надметало 40 такмичара.

Свих 40 учесника отвореног првенства из Србије и више европских земаља са нестрпљењем је очекивало знак организатора да су временски услови повољни и да може да се полети, јер, сви су заљубљеници у параглајдинг и осећај који, кажу, може да разуме само онај ко га доживи.

"Слобода док се пењете у тим термалним стубовима, да одете што више. Одозго је тек поглед другачији него одавде, иако смо високо", каже Саша Вулић из Крушевца.

"Првенствено слобода коју осетимо кад полетимо, летети са птицама, гледати све одозго. А ризик је онолики колико сами себи то дозволимо", каже Тамара Костић из Вршца.

Летачи на даљину пролазе одређену руту, што се верификује ГПС-ом и касније обрађује у рачунару. Прецизност слетања електронским уређајем мери се у центиметар.

"Задатак за прелетаче је Власотинце. То је седамдесетак километара одавде. Ови други - да што пре слете на циљ и да буду што прецизнији. Бодују се за лигу Србије, и сакупљају бодове за светску ранг листу", каже директор првенства Угљеша Јонџић.

На овом терену 2005. године и 2008. године организовано је светско и европско првенство у параглајдингу, и на светској је мапи терена за бављење овим спортом.

"Терен је на доброј надморској висини. Ми смо овде на надморској висини од 530 метара, има добру орјентацију за ружу ветрова која је у овим крајевима најчешћа, па нема дана када ми овде не летимо", каже Горан Вучковић, организатор, параглајдинг клуб Грунф.

Организатор је искористио природне услове које овај крај пружа и погодан ветар, па се једног такмичарског дана летело и са терена изнад Сићева који се налази на надморској висини од 1020 метара.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи