Читај ми!

Дом за мамуте у Виминацијуму

У Археолошком парку Виминацијум код Костолца последње припреме за свечано отварање Парка мамута 30. јуна. На површини од хиљаду и по квадратних метара биће изложени скелети мамута пронађених на простору Виминацијума и површинског копа Дрмно.

После милион година проведених дубоко под земљом, мамутица Вика и њени млађи рођаци, добили су свој дом - Парк мамута, јединствен на Балкану. Хиљаду пет стотина квадратних метара атрактивног простора укопаног у брег на Виминацијуму, за посетице ће званично бити отворен у понедељак, тридесетог јуна.

"За три дана славићемо њихов рођендан", каже Миомир Кораћ, директор Археолошког парка Виминацијум. "И то са тортом и свим оним што иде уз такав догађај. У ствари, славимо Викин, ни мање ни више, него - милионити рођендан!"

Вика, Носко и други мамути боравиће на подручју у коме су живели и у коме су њихови скелети пронађени. Око њих су само земља, песак и дрво.

Занимљив је и систем расвете у овој вештачкој пећини, који по принципу призме сакупља и усмерава дневну светлост. У Виминацијуму кажу да је Парк мамута намењен пре свега деци.

ЦХ; МИОМИР КОРАЋ, директор Археолошког парка „Виминацијум":
"Биће то целодневна забава. Имамо и једног великог дрвеног мамута на травнатој површини, где ће деца моћи да се играју", објашњава Кораћ. "Укопали смо и неке сонде, где ће деца моћи да ископавају делиће мамута, да буду археолози."

Како је најављено, отварању Парка мамута у понедељак ће присуствовати и председник Србије Томислав Николић, амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби и друге високе званице. До тада, остаје финализација неких детаља, јер су најважнији и најкомпликованији послови већ урађени.

Подсетимо, овај објекат је изграђен за нешто више од два месеца, чему је претходило компликовано пресељење мамутице Вике из Површинског копа Дрмно.

rts.pozarevac@rts.rs

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи