Читај ми!

Награда за најбољег истраживача математичара

Нишлијка Драгана Цветковић Илић добитник је награде за најбољег истраживача математичара млађег од 40 година, које Друштво математичара Србије додељује једном у четири године. Захваљујући њој, ово престижно признање први пут је стигло у Ниш.

Једначине, функције и интеграли одувек су њен терен. Њена достигнућа из више математичких области по мишљењу жирија - академика и професора који раде у иностранству, чине Драгану најбољим младим математичарем у Србији.

"Ово признање веома ми значи, пре свега због тога што га додељују колеге, еминентни математичари и као признање досадашњег рада и подстицај за будући рад", каже др Драгана Цветковић Илић.

Таленат за математику помогао јој је да гимназију заврши за три године. За три године дипломирала је и на Природно-математичком факултету, као најбољи студент нишког Универзитета, а са 33 године постала најмлађи редовни професор на катедри за математику. Прва је добитница и награде Унеска и Лореала за жене у науци.

Признање дође само као резултат, а рад, велико улагање и љубав према математици, односно према науци којом се бавите - то је пут којим кад се крене, тешко се стаје", додаје Драгана.

Више од деценије Драгана Цветковић Илић предаје и специјалном одељењу за надарене матеметичаре у Гимназији "Светозар Марковић".  Она каже да је њима отворен пут за студирање у иностранству, али да перспективу имају и у Србији.

"Наши студенти лако дођу до посла. Већ као апсолвенти су у могућности да нађу запослење, тако да је ће интересовање за математику све веће", каже она.

Драгана сада ради на пројекту са колегама из Кине, а подршку у раду пружа јој породица - супруг и две кћерке.

rts.nis@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи