Необично имање породице Прелић

Брачни пар из Белотића, професорка и геолог у пензији, за разлику од већине Мачвана који гаје стоку и сеју пшеницу и кукуруз, одлучили су се да направе рибњак и засаде чичоке. Њихово имање од око два хектара, разликује се од осталих и по етно кутку, старим амбарима и успоменама из прошлости.

На своје имање из центра села, Прелићи долазе добро очуваним Ленд Ровером из 1968. године. Портирницу су направили од старе каце, а сваког госта, поздраве и пси чувари.

У великој равници није било узвишења, тако да су уз помоћ механизације, у близини Средњемачванског канала, сами подигли и насипе. У овом зимовнику, шаран и амур се налазе на дубини од скоро два метра.

"Капацитет наших рибњака је можда 3-3,5 тоне годишње производње. Сматрам да тај програм има будућност, а реткост је на нашем терену", каже Братислав Прелић.

Међу првима у Мачви, Прелићи су на свом имању, на 50 ари засадили и чичоку. Стабло Индијанског кромпира може да буде високо до четири метра, а биљка се користи и за људску и за исхрану стоке.

"Кртола се користи за људску исхрану, она је богата једним полисахаридом који се зове инулин, који се предлаже и дијабетичарима", каже Јелица Прелић.

Имање породице Прелић, необично је и по амбару који се налази ни на небу ни на земљи. Јелица и Братислав по Мачви су куповали објекте који су стари и више од стотину година.

Сваки од њих, данас има нову улогу - од кутка за одмор, до просторија за хлађење пића, чување риболовачког прибора и успомена.

"Желели смо да сачувамо много тога од заборава, због наших предака, а и будућих генерација које ће доћи. Овде налазимо свој мир, живимо у здравој средини", каже Јелица Прелић.

Све што имају на имању, Прелићи су финансирали сами. Између осталог, планирају и експлоатацију термалне воде која ће омогућити функционисање базена за купање и одржавање рибњака у зимском периоду.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи