Сећање на Димитрија Туцовића

Ове године навршава се 100 година од погибије Димитрија Туцовића, истакнутог вође и теоретичара социјалистичког покрета у Србији, који је настојао да створи модерне синдикате.

Век од погибије Димитрија Туцовића, обележава се ове године.

Димитрије Туцовић је био истакнути вођа и теоретичара социјалистичког покрета у Србији, који је настојао да створи модерне синдикате. Био је оснивац Српске социјалдемократске партије, покретач и уредник Радничких новина и Борбе. Родом је Златиборац, из села Гостиља.

У родном селу потомци брину колико могу о кући у којој се родио Димитрије Туцовић, иначе  уврштеној у златиборску туристичку понуду.

"Од ране младости Димитрије Туцовић био је присталица социјалистичких идеја", каже Радомир Туцовић из села Гостиља.

Био је на челу мартовских протеста против краља Александра Обреновића, због чега је морао да емигрира из земље. После Мајског преврата враћа се у земљу и оснива Социјалдемократску партију, на чијем другом конгресу је одржао посебан реферат посвећен синдикалним организацијама.

У међувремену, завршава права на Београдском универзитету и потпуно се посвећују раду у социјалистичком и радничком покрету, са идејама које, прилагођене садашњој позицији радника и данас могу бити врло актуелне.

"Димитрије Туцовић је био и оснивач и уредник Радничких новина и Борбе. Погинуо је у Колубарској бици 1914. године као војник Моравске дивизије", каже Милутин Ђуричић, професор Високе пословне школе у Ужицу.

Након Другог светског рата његови посмртни остаци су са лазаревачког гробља пренесени на Трг Славија у Београду који се дуго његовим именом звао, баш као и многе фирме широм Србије, од којих је већина нажалост угашена током транзиције, али остали су КУД-ови, школе и улице.

У ужичком крају, школе које носе његове име, као свој дан обележавају 15. мај, дан рођења Димитрија Туцовића, по коме и главна градска улица у Ужицу носи назив, а на кући у којој је кратко живео и радио стоји спомен табла.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи