Шапчанин у Њујорку

Петнаестогодишњи Данило Кулишић, први је ученик Шабачке музичке школе који ће наступити у Карнеги холу, у Њујорку. Да би одржао концерт у најпрестижној дворани на свету, Данило је победио у конкуренцији 600 гудача и пијаниста из 28 земаља света.

Од дечије фрулице до концертног клавира и Карнеги хола, прошло је осам година, каже Данило Кулишић, победник тридесетак музичких фестивала, међу којима су и престижна такмичења у Паризу, Италији, Чешкој.

На путу до остварења сна, нема страх од неуспеха, јер, како каже, жели да буде Ђоковић у музици.

"Човек мора да се посвети сто посто ако свира клавир или нешто друго ради, јер то доводи до успеха. Ја имам један свој циљ и не желим да га померам, шта год да се деси", каже Данило Кулишић, ученик 3. разреда Средње музичке школе "Михајло Вукдраговић" у Шапцу.

Данилова породица, током рата, избегла је из Тузле у Зворник, а због бољих услова за школовање, дошао је са мајком у Шабац. Велика подршка су му отац и две сесте које у Швајцарској раде да би студирале.

"Одричемо се, ради само супруг. Дошла сам са сином овде, живимо као подстанари. Дижемо кредите да би све испоштовали, али гурамо", каже Славица Кулишић, Данилова мајка.

У школи кажу да је Данило јединствен-наступа без треме и одлично влада сценом.

"Као и од остале деце и од њега учим многе ствари. Он има сјајну енергију и добар наступ. Воли да наступа, да се покаже, а у животу је јако скроман", каже Драгомир Братић, професор клавира у МШ "Михајло Вукдраговић" у Шапцу.

А да би уживао у својој  музици, овај необични дечак каже да мора да буде сигуран у своје прсте, због чега са професором вежба више сати.

"У почетку ми је недостајала игра, али сад сам све распоредио. Имам времена и за игрице и да уживам мало", каже Данило Кулишић.

Данило верује да ће школовање наставити на америчком Џулијарду и да ће најлепше тренутке које доноси музика, тек доживети.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи