Читај ми!

Најезда стршљенова у Топличком крају

За четири месеца због убода стршљена више од 700 људи затражило лекарску помоћ у Прокупљу и Куршумлији.

Помоћ због убода стршљенова су за четири месеца 442 пацијента затражила у прокупчкој Хитној служби, а у Куршумлији 300 људи за три месеца, сазнаје агенција Бета.

Лекар опште медицине Хитне службе Дома здравља у Прокупљу Љубица Станковић рекла је да су пре два дана, за само пола сата, лекари имали осам пацијената са алергијом на убода стршљена, а неколико је њих задржано на испитивању.

"Било је пацијената који су тражили помоћ и због убода пчеле и осе, међутим највећи број број дошао је због убода стршљена. Имали су различит обим алергијске реакције, неке с врло драматичном и бурном клиничком сликом", рекла је Санковићева.

Најтеже алергијске реакције од убода стршљена су биле код оних који су нападнути у селима и шумама.

Убоди стршљена су се догађали током пољских радова, али и у кућама. Оволика најезда стршљенова се одавно не памти, кажу лекари.

Директорка Дома здравља у Куршумлији Уранија Петровић каже да је драстично порастао број пацијената који су затражили помоћ лекара због убода.

"Само за три месеца имали смо око 300 пацијената због убода стршљена. То је заиста велики број, драстично већи него раније. Поједини пацијенти су из Куршумлије послати на лечење у Прокупље", каже Петровићева.

По подацима Опште болнице "Алекса Савић" у Прокупљу, летос је због алергијских реакција на убод стршљена по педесетак особа месечно тражило лекарску помоћ.

Пре петнаестак дана од убода стршљена умро је један Београђанин који је са супругом био у шетњи у околини прокупачког села Житни поток.

Пољопривредници кажу да су стршљенови оштетили зрело воће и да нападају пчеле у кошницама. Најезду стршљенова објашњавају сталном вишегодишњом сушом.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи