Читај ми!

Мали сликари хуманитарци

Из депоа Дома културе у Печењевцу, организатора ликовне колоније на Власинском језеру, која се одржава већ 19 година, радови талентованих лесковачких ученика изложени су у лесковачком централном парку. Новац од продаје намењен је социјално најугроженијој деци.

Деветнаест година ликовна колонија на Власинском језеру окупља најтелонтованије лесковачке основце. Током лета на Власини је настало на стотине радове, а сав новац прикупљен од њихове продаје намењен је насиромашнијој деци у граду.

Када би јој сада у рукама била кичица, а пред очима власинске лепоте Тамара Цветковић би их другачије видела.

Слика настала пре више од три године буди сећања на учешће у овој колонији и њен утицај на важну животну одлуку.

"Учешће на колонији је можда било пресудно што ћу уписати Ликовну академију и што сам упознала чари сликарства и технику цртања", каже Тамара.

Власина је била инспирација и за све ове слике. На стотине их је, јер је током деветнаест година кроз дечију колонију најталентованијих малих сликара прошло око 700 лесковачких ђака.

"Схватити да имате пред собом млада бића која носе будућу слику света, а то је велики задатак за сваког човека", каже Дејан Недељковић професор сликарства који годинама ради са децом у колонији.

Све настало, сада у ликовној продајној галерији на отвореном. Слике се продају по симболичној цени, а то је, кажу Лесковцани, одлична идеја.

"Кад могу ја може свако. Купила сам дивну слику која ће бити у соби моје деце", додаје Мила Попов.

Мила, самохрана мајка троје деце, корисник социјалне помоћи најбоље зна колико је све пружено најугроженијој деци велико.

Директр Центра за социјални рад Бобан Илић каже да су приоритет деца из породица са нарушеним породичним односима и деца у хранитељским породицама.

И тако је Дом културе из Пецењевца кренуо у обележавање важног јубилеја, а уједно положио и ванредни испит из хуманости.

"Ово је резултат нашег рада, а резултат је и 17 академских сликара које је колонија изнедрила и четворо младих људи који ће Академију ускоро завршити", каже Љубиша Аранђеловић из Дома културе Пецењевце.

На лето јубиларна колонија биће помало другачија са специјалним гостима, децом којој је ова акција и намењена.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи