Рачанска повеља Драгославу Михаиловићу

Академик Драгослав Михаиловић добитник је највећег признања духовних свечаности "Дани Раче украј Дрине". Рачанску повељу, за дела инспирисана православљем, већ 19 година додељује фондација "Рачанска баштина".

Аутору "Петријиног венца", романа "Кад су цветале тикве", збирке приповедака "Фреде, лаку ноћ", повеља је додељена за хуманистичку димензију и снагу уметничког отпора, уписаних у његово књижевно дело.

"Изванредне нарације, прионуо у српски род са оне његове слабије стране, јер га највише и воли, тако да је то један добитник који, у овој нисци бисера, какви су сви у овој награди, чини ми се, још један липтички венац да и он сам постаје награда, тој награди великог и часног имена", каже Светислав Божић, председник жирија.

Примајући награду у манастиру - задужбини краља Драгутина из 13. века, а центру српске духовности, писмености и преписивачке делатности у 17. веку,  захваљући рачанским монасима, преписивачима и илуминаторима, најпре у оближњем скиту Светог Ђорђа, а потом и у Сент Андреји, академик Михајловић се, како каже, осетио привилегованим.

"Ово је 21. пут да је добијам некакво признање од Бога народа са разних страна и то ме чини задовољним. Не бих се сада сећао оних невоља које сам прошао", рекао је Драгослав Михајловић.

Рачанску повељу, чији су добитници и Милорад Павић, Љубомир Симовић, Добрило Ненадић, Радован Бели Марковицћ, Петер Хандке и други, већ 19 година додељује фондација "Рачанска баштина", за дела инспирисана православљем.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи