Читај ми!

И војни пензионери тешко живе

Нерешено стамбено питање, незапосленост чланова породица, али и мале пензије, неки су од проблема војних пензионера у Нишу. Градска организација републичког Удружења војних пензионера у том граду већ двадесет година решава њихове проблеме и једна је од најјачих у републици.

Дом војске у Нишу једно је од места где се војни пензионери окупљају. Играју шах, друже се, али и причају о проблемима које имају. Никада, кажу, нису имали повластице.

"Никада у животу се нисам осећао привилегованим у односу на оно што сам пружио у армији, не само ја, него моја генерација", каже Момчило Илић, заставник 1. класе у пензији.

Момчило Стојковић, потпуковник у пензији каже да је веома проблематично то што деца њих који су дошли са стране, нису запослена и онда практично живе од њихових пензија.

У просторијама Градског одбора војних пензионера у Нишу око три и по хиљаде чланова увек може да добије бесплатну правну помоћ. Актуелан је дуг који је настао када војне пензије, за разлику од цивилних, нису повећане за 11 одсто.

Зоран Јашовић, потпредседник Градског одбора Удружења војних пензионера каже да је учињена неправда и да испада да су пензионери другог реда.

"Ми смо значи покренули, водимо управни поступак и паралелно водимо парнични поступак пред основним судом у Нишу", додаје он.

Војни пензионери у Нишу задовољни су здравственом заштитом. У војној болници на специјалистичке прегледе чека се највише 15 дана, а проблем су били конзилијарни прегледи и одобравање лекова.

Председник Витомир Панчић каже да је на опште задовољство решено, тако да осигураници добијају и оне лекове који су на негативној листи, али, како каже, конзилијарно мишљење ако је позитивно, они имају право и на то.

Просечне пензије војних пензионера у Србији су око 44.000 динара, најниже пензије су десетак, а највише око 100.000 динара, зависно од чина и функције коју су обављали, као и времена проведеног у војној служби.

"Само онај број од 52, или 50 одсто са високом стручном спремом говори колики су доприноси уплаћивани и колика је данас, значи, адекватна пензија. Значи, онолико колико смо радили, данас толико добијамо", каже председник Градског одбора у Нишу Обрад Миленковић.

За своје чланове Градски одбор војних пензионера у Нишу организује посете и путовања. Формиран је и посебан фонд за помоћ најугроженијима, из која је само прошле године додељено 420 хиљада динара.

А о темама које занимају војне пензионере пише гласило "Војни ветеран" које има свог дописника из Ниша.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

  

  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи