Читај ми!

Обнова тврђаве у Раму

Почетком ове године општина Велико Градиште, у сарадњи са турском Агенцијом за међународну сарадњу и координацију ТИКА, започела је релизацију пројекта на реконструкцији тврђаве у Раму. Ово средњовековно утврђење за Турску представља важно културно и историјско наслеђе док га општина Велико Градиште види као битан туристички потенцијал.

Почела реконструкција Рамске тврђаве код Великог Градишта, коју финансира Република Турска.

Постављање расвете, које је са двадесет хиљада евра финансирала турска Агенција за међународну сарадњу и координацију ТИКА, први је видљив корак у обнови Рамске тврђаве.

Ово средњевековно здање, које је у 15. веку подигао султан Бајазит Други, представља за Турску значајно историјско наслеђе присуства некадашњег Отоманског царства на овим просторима.

Прилику да га посети искористио је на свом боравку у Србији и заменик премијера Републике Турске, Бекир Боздаг. Он је оценио да је заједнички српско-турски пројекат реконструкције Рамске тврђаве, пројекат будућности који спаја две државе.

Реконструкција Рамске тврђаве коштаће око милион и двеста хиљада евра, а највећи део средстава обезбедила је Турска преко своје агенције ТИКА.

У општини Велико Градиште, Рамску тврђаву, уз Сребрно језеро, виде као још један важан туристички адут, јер поред Рама пролази европска Дунавска бициклистичка рута.

Тврђава у Раму биће реконструисана биће у пет фаза, у наредних пет година. Током октобра почеће земљани и археолошки радови. По њиховом завршетку следи обнова кула, бедема и каравансараја.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

  

  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи