Читај ми!

Са пасошем до њиве

Од успостављања границе на Дрини, у Семберији у Републици Српској је око 4.500 хектара који припадају катастарској општини Богатић. Већина ораница и шума су власништво мештана пограничног села Бадовинци, који свакодневно прелазе државну границу да би обрађивали имања.

Мештанима Бадовинаца, потребна посебна документа, како  би преко Павловића моста дошли до својих њива у Републици Српској.

Револтирани због проблема око преношења и репроматеријала и производа у другу државу, протекле недеље протествовали су тракторима на прелазу у Републици Српској. Траже од надлежних институција обе државе да се коначно реши њихов проблем стар две деценије.

Преко Дрине, границе, сто метара магистралног пута и у своју њиву. За преко хиљаду домаћина из Бадовинаца,  то је  једину пут до прихода и егзистенције.

"Тамо имам три хектара-два хектара куруза и хектар жита. Идем некад три некад четри пута, некад идем сваки дан, од тога живим то ми је све", каже Товиловић Драган из Бадовинаца.

"Кад производемо онда муке живе, не можемо да возимо у Семберију, не можемо у Србију, а на територији Богатића", каже Михаило Крсмановић из Бадовинаца.

Превожење огрева и стоке до својих кућа у селу и ове јесени највећи је проблем.

"Стално траже неке папире од шумара, а ово је огевно ситно дрво то не може да се чекићује", каже Слободан Рокић из Бадовинаца.

"Босанске папире не могу да извадим, јер нисам Босанац, а наше не признају", каже Миленко Гаврић.

Да проблема има не крију ни на граничном прелазу у Републици Српској. Разумеју потребе  мештана Бадовинаца, али је, како кажу, закон о међуграничном прелазу озваниченом као друге категорије за њих обавезујући.

Милинковић Жарко, инспектор за контролу преласка државне границе у јединици граничне полиције Бјељина каже да на граничном прелазу нису присутни фитосанитарни и ветеринарски инспектори, тако да те робе морају да се упућују на најближи гранични прелаз, односно на гранични прелаз Рача.

Иако их од њива дели само Дрина, пут до Раче само у једном правцу је преко 50 километара. За пољопривреднике Мачве додатно и време и трошак.

У сусрет им се на босанској страни Павловића мосту излази, кажу, али зависно од расположења полиције и царине. Свесни су да има и злоупотреба али се, додају,  у селективној примени прописа увек преломи преко обичног сељака.

Председник Месне Заједнице Бадовинци Александар Илијашевић каже да када се обрате органима у Србији они кажу да је то преко Дрине и да не могу ништа.

"Када се обратимо органима у Бјељини они кажу то је катастарска општина Богатић, то јест Бадовинци тако ми овде не знамо шта смо и не можемо да остваримо своја права на својој имовини, а плаћамо порез Републици Србији", додаје Илијашевић.

Зато су са сеоског збора мештана, упутили званичне захтеве надлежним институција обе државе, да им се и како реши проблем.

Бранко  Даниловић, начелник општинске управе општине Богатић каже да је општини Богатић у интересу да се што хитније реши питање границе и питање грађана, а самим тим и коначно стави тачка на један проблем који постоји дуги низ година.

У Богатићу истичу добру сарадњу и заједничке пројекте са локалном управом у Бјељини. Мештани Бадовинаца очекују и да се добра сарадња између општина и држава коначно потврди и кроз њихов свакодневни живот. 

Захтев да при сваком преласку колима на мосту не остављају по шест килограма хлеба, колико их кошта друмарина преко Дрине, послали су пре пет месеци.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи