Читај ми!

Докторка за поврће и цвеће

Након што је отишла у пензију са привременим решењем, докторка агрономије Живка Ђукић отпочела производњу поврћа и цвећа које продаје на пијаци. Када наплати своја потраживања од Института за пољопривредна и технолошка истраживања у Зајечару, новац ће уложити у производњу здраве хране.

Докторка агрономије из Зајечара Живка Ђукић, отишла је у пензију са привременим решењем и малом пензијом. Институт за пољопривредна и технолошка истраживања у Зајечару, где се бавила научним радом, отишао је под стечај. Последње две године није примила зараду. Са породицом је покренула сопствени посао, па су сада сви ангажовани на производњи поврћа и цвећа.

Уместо да очајава, Живка је са породицом подигла кредит. Поред Тимока на периферији града, купили су 40 ари земље и почели производњу поврћа и цвећа у пластеницима и на отвореном.

Докторка Ђукић користи пуну агротехнику, као и своје знање које, како сама каже, није баш мало. "Користим добре сорте и хибриде. Кад нешто запне, обратим се колегама из Института за повртарство у Смедеревској Паланци", каже докторка Ђукић. Она додаје да понекад консултује и свог професора из Новог Сада, код којег је докторирала.

У породици Ђукић, за продају поврћа на пијаци задужене су жене. Живки најчешће помаже њена ћерка Ана која каже да се продаја најчешће исплати. "Има пуно посла. Има доста и улагања", додаје Ана.

У пластенике и систем за наводњавање ова продица уложила је око 700 хиљада динара. Пре неколико година, велика поплава у Зајечару уништила им је све, па су морали да обнове повртњак.

На зајечарској пијаци, осим што купци примећују да јој је тезга као уметничка слика, ретко ко зна да је Живка доктор за повртарство. И она сама, веома је скромна.

Једном приликом, нека жена ју је упитала шта ради на пијаци пошто је завршила "велике школе". Међутим, упркос школама, Живка тврди да без овог посла не може. "Једва чекам да прође зима да почнем нешто да радим", додаје докторка.

Кад буде судским путем наплатила своја потраживања од Института који је сада у стечају, докторка Ђукић планира да тај новац уложи у производњу здраве хране.

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи