Читај ми!

Пораз крушевачке "Победе"

Први пут за седам деценија крушевачки недељник "Победа", због блокаде рачуна од 6,5 милиона динара, није освануо на киосцима. Лист је раније купио бугарски "Брикел", али је уговор раскинут, јер нови власник није испунио обавезе.

Најстарији штампани недељник "Победа" због блокаде рачуна од 6, 5 милиона динара овог петка не излази.

Лист који постоји већ седамдесет година, купио је бугарски "Брикел", али је уговор раскинут, јер нови власник није испунио обавезе.

Према подацима новинарских удружења од почетка транзиције у Србији је без посла остало више хиљада новинара и медијских радника. Од 52 приватизована медија успешно ради само један, а остали су, или угашени, или им прети стечај.

Број 3103 овог петка није се појавио на киосцима, а ова новинско-издавачка кућа, из које су потекли радио и телевизија, постала је прва жртва пореске политике нулте толеранције у Крушевцу.

Директор "Победе" Никола Поповић каже да је ово први пут у 70 година дугој историји да "Победа" није изашла.

"Дугови су велики. Запослени су радили за минималац последњих година, дугује се 13 плата и порези и доприноси. Упутили смо захтев Агенцији да све запослене прогласимо технолошким
 вишком како би смо на неки начин решили своју егзистенцију", додаје Поповић.

Драгољуб Антић, новинар каже да оно што је стварано седам деценија нестало је буквално за седам дана.

"Тужно је то што се дешава. Разочаран сам јер су нас заборавили сви они који су увек долазили, о којима смо писали,  којима смо решавали проблем и излазили у сусрет. Нису нам пружили чак ни
 подршку", каже он.

Генерације крушевачких новинара, штампара и фотографа од првог броја који је изашао 16. новембра 1944. стварале су бренд једног озбиљног хроничара друштвених збивања који је у срећна времена за штампане медије имао тираж од 10.000 примерака.

"Није у реду да се гасе локални медији, посебно са таквом традицијом какву има Победа", каже крушевљанин Драгољуб Гајић.

Он каже да је био претплаћен на "Победу " и када је био у војсци давне 1971. године и додаје да се мора пронаћи начин да овај недељник опстане.

Нажалост верне читалачке публике, оних који су новину стварали протеклих седам деценија и сада већ бивших запослених реалност за Победу у овом тренутку је стечај.

Историја и традиција једног значајног локалног гласила завршава се са бројем 3 102.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи