Читај ми!

Окупљање чаробњака

Међу Краљевчанима, љубитељима логике и комбинаторике све је популарније "Окупљање чаробњака". Та игра је, протеклих десетак година, добила многа признања, а од МЕНСЕ и награду за оригиналну и добро дизајнирану интелектуалну игру.

У културном центру Евергрин у Краљеву, сваког петка увече је све више оних који желе да се опробају у домену логике и комбинаторике. То чине играјући игру "Окуљање чаробњака", што је најприближнији превод њеног назива.

Ова игра је за само десетак година свог постојања побрала многа признања, а од стране МЕНСЕ добила награду за оригиналну и добро дизајнирану интелектуалну игру.

Иако је у Краљеву заживела тек прошле године, има све више поборника. У краљевачком културном центру Евергрин, поносни су на то, јер су се за кратко време нашли на мапи светских градова у којима се играчи надмећу у овој игри путем које се чак врше научна истраживања у области математичке вероватноће, теорије игара, економије, психологије и лингвистике.

Драган Мирковић, оснивач Културног центра "Евергрин"  каже да је Краљево, после Београда, Новог Сада и Крагујевца, четврти град у коме постоји овакав клуб.

"За само годину дана повећао се и број играча, а после одржаних турнира на којима су учествовали чак и наши репрезентативци, такмичари из многих градова Србије изрекли су само речи похвале за клуб", каже он. 

А у њему, свакога петка увече када се у целом свету иначе игра ова игра, окупља се све више оних који желе да је науче и опробају се у надметању које због могућности комбинаторике сврставају уз раме шаха, гоа, бриџа и преферанса.

Давид Сеничић, пионир ове игре у Краљеву, сматра да није упутно поређење са ове четири игре које постоје вековима, али да је ово нешто ново што такође омогућава огромну комбинаторику и захтева завидан интелект.

"Наизглед, јер за играње је потребно само основно знање енглеског језика и сабирање и одузимање до 20, све је једноставно, али стратегија и комбинаторика врло брзо игру учине и те како сложеном и захтевном. Попут шаха и гоа и овде се тражи предвиђање већег броја потеза унапред, како својих тако и противникових и уз све то много стрпљења у вођењу игре", каже Давид.

Нестрпљења има једино када се после сваког турнира петком резултати шаљу интернетом како би били уврштени у светску ранг листу играча који овом игром, која се игра специјално дизајнираним картама и вишедимензионалним коцкицама, свој интелект, што је још једна позитивна страна игре окупљање чаробњака, проверавају овако, уместо седења пред рачунаром и напрезања очију, у некој од стратешких компјутерских игрица.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи